Запалиха коледните светлини в Трявна

декември 2, 2017
Автор: Веселин Михов

image

Отново е Декември. Празниците наближават, а Коледният дух малко по малко се настанява в сърцата ни и ги отваря за добротата, за вярата, за чудесата. Изпълва ни с усещане за красота, вълшебство и трепетно очакване – така чисто, по детски.

С празничен концерт на децата от общинските детски градини и училища в Трявна беше поставено началото на коледно-новогодишната програма на общината.

Изпълнения на коледни стихове, песни и танци огласиха площад “Капитан Дядо Никола” на 1 декември. Децата от ДГ “Светлина” и ДГ “Калина” представиха приказни танци на снежинките и джуджетата на Дядо Коледа, в коледен ритъм танцуваха и учениците от танцова формация “Крейзи” към СУ “П.Р.Славейков”.

Коледните песни на български и английски на децата от СУ “П.Р.Славейков”, ОУ “Проф. П. Н. Райков” и класа по народно пеене към Детска школа “Янко Мустаков” при НЧ “Пенчо Славейков 1871” изпълниха сърцата на присъстващите с коледно настроение.

Разбира се централно място в празничната програма бе отредено на Коледната елха. Водещата на събитието разказа за различните обичаи на народите, свързани с вечнозеленото дръвче, за символиката на коледната украса.

Отговорната задачата по запалване на коледните светлини и през тази година беше на кмета на Община Трявна Дончо Захариев, който заедно с децата на площад “Капитан Дядо Никола” отброи секундите до грейването на елхата.