ЗАПОЧНА НАЦИОНАЛНИЯТ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО „РЕЦЕПТИТЕ НА БАБА“ 2022 Г.

януари 18, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Започна националният конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема „Рецептите на баба“. Конкурсът се организира ежегодно от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“, която е приемник на Асоциацията на развитие на изкуствата и занаятите.

Ежегодното издание на кулинарният конкурс е насочен към децата и подрастващите и в него могат да участват малчугани до 14-годишна възраст включително. Няма ограничения в броя на изпратените творби от едно дете. Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи – до 7 години, от 8 до 10 години и от 11 до 14 години. Изискването за размера на рисунките е следния: 35 х 50 см.

Крайният срок за участие в конкурса „Рецептите на баба“ е 27 март 2022 год.

Всички творби следва да бъдат изпратени на адрес: с. Бяла река, община Първомай, област Пловдив, ул. „5-та“ №25 – VASKO (Пеньо Иванов). За рисунки, литературни творби и/или рецепти, изпратени по пощата, ще важи пощенското клеймо на пратката.

Регламентът и всичко необходимо за участие в конкурса могат да бъдат намерени на интернет страницата – https://pazitelnatradiciite.com/ и на страницата на конкурса във Фейсбук – „Рецептите на баба“ –  https://www.facebook.com/receptitenabababg.

Прилагаме и Декларация за съгласие за обработка на личните данни на участниците и Бланка за кулинарни рецепти.

Националният конкурс „Рецептите на баба“ е уникален по рода си и е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката и се провежда с подкрепата на Националния дворец на децата. Основната цел на формата е да съхрани традициите на българските занаяти чрез изкуството в различните му аспекти, както и да съхрани българското наследство и духовния потенциал на нацията.

От фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ информират още, че с конкурса се цели също така и утвърждаване на приемствеността в семейните традиции. Рисувайки на позната тема – ежедневния домашен бит, празнична обредност и свързаните с нея семейни ритуали, предавани от поколение на поколение, децата опознават съответно народопсихологията на българина. Не на последно място у децата се събужда и интереса към начините на приготвяне на здравословна храна, което е от изключително значение за цялостния им начин на живот.