ЗАПОЧВАТ КАМПАНИИТЕ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ЗА ПРЕДАВАНЕ НА ХАРТИЯ И ПЛАСТМАСА

юни 16, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Познатите екокампании на Община Трявна – „Предай непотребна пластмаса – вземи нова книга“ и „Използвана хартия за нова книга“ стартират утре, 17 юни. Припомняме, че всеки, който желае може да предаде за рециклиране пластмасови отпадъци и непотребна хартия, срещу което ще получи нова книга. Инициативата ще се проведе пред сградата на Община Трявна (до банкомата на ДСК) от 08:00 ч. до 17:00 ч. и ще продължи на 18 юни, събота, от 08:00 ч. до 14:00 ч.

Книги ще бъдат раздавани на всеки, който предаде непотребна, но годна за рециклиране пластмаса с минимално количество от 2 кг. или употребявана хартия, минимум 5 кг. Екоинициативите са насочени главно към децата, техните родители и учители, които приканваме активно да се включат.

“Предай непотребна пластмаса – вземи нова книга” се провежда с цел ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Нека участниците, желаещи да се включат в събитието да носят пластмасовите опаковки, опразнени от съдържание, почистени и смачкани, за да заемат по-малко място.

Всеки един от нас може да допринесе за намаляването на количеството използвана пластмаса в ежедневието си. Това е и целта, която си поставяме с тази кампания – да вдъхновим тревненци и плачковчани и да им покажем, че всяка малка крачка води към голямата промяна! 

“Използвана хартия за нова книга” има за цел да възпита и зароди любов у децата към книгите и четенето, както и към опазване на околната среда. По този начин се дава възможност на подрастващите да се социализират и да си взаимодействат; допринася се за трайна промяна в разбиранията и в отношението към отпадъците; изгражда се добър навик за разделно събиране; променят се нагласите, както на децата, така и на техните родители и се изгражда култура на отговорно и екологично поведение.

Нека всички заедно да правим града ни по-чист и по-зелен! Хартията, която събираме не е отпадък – тя е ресурс за новите любими детски книги на децата ни!