ЗАСЕДАВА ОБЩИНСКИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАН ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ

февруари 6, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Във връзка с усложнената зимна обстановка на територията на община Трявна заседава общинския оперативен щаб за изпълнение на план за защита при бедствия, чийто председател е кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

Заседанието започна с докладване от страна на кмета за зимната обстановка и възникналите проблеми вследствие на падналия сняг през изтеклото денонощие. Силвия Кръстева благодари на всички ангажирани ведомства, дружества и лица, които помагат за нормализиране на обстановката в общината. Няма условия за нарушаване на учебния процес. Утрешният ден ще бъде учебен за всички училища и детски заведения на територията на общината. Силвия Кръстева подчерта, че в община Трявна има 106 населени места. В тази връзка кметът призова за търпение и разбиране от страна на гражданите, защото снегопочистването и опесъчаването на пътищата в общината се извършва по график като приоритетно се обработват централна градска част, високи квартали, района на болничните заведения, училища, детски градини, автогари, жп гари и спирки, а след това обикновено на втория ден от обилния снеговалеж, снегопочистващата техника се насочва към кметствата и най-отдалечените точки в общината. Общественият транспорт се осъществява нормално и с минимални закъснения от разписанието. Днес около обед започна и почистването на селата.

Кметът още веднъж припомни отговорностите на гражданите и собствениците на търговски обекти, които следва да почистват тротоарите, пространствата около жилищата и прилежащите територии.

В Общината са приети множество сигнали за паднали дървета на пътното платно, които своевременно са остранени.

Кметът на кметство Плачковци Борислав Борисов докладва за възникналите на територията на кметството проблеми, където от снощи до ранния следобед днес нямаше електрозахранване. По неговите думи централната част на града е добре почистена. Най-проблемни точки са малките населени места и квартали в района, където снежната покривка е около метър. В един от кварталите има проблем с водоподаването, но се очаква обстановката да се нормализира. До обед в утрешния ден предстои почистване на селата Маруцековци, Горни Стоевци, Йовоци, Носеи, Радковци, Улеи, Радино, тъй като утре е ден, в който там се осъществява доставка на хранителни продукти.

Началникът на РУ „Полиция“ в Трявна Николай Цанев, кметът и зам.-кметът на общината призоваха гражданите да отстраняват своите автомобили от пътното платно и тротоарите, особено в по-тесните улици, защото това възпрепятства работата на снегопочистващите машини. Още преди два дни гражданите в кварталите с такива улици са били предупредени от органите на реда за предстоящата тежка зимна обстановка, но има и такива, които не са отстранили автомобилите си и почистването в момента е почти невъзможно.

Митко Йозов – старши специалист отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности “ – участък Трявна информира, че екипите отговорни за почистването на републиканската пътна мрежа в общината работят почти без почивка, за да решат възникващите проблеми.

Кметските наместници също споделиха за проблемите в техните населени места, които се дължат главно на липсата на електрозахранване и трудната проходимост в по-отдалечените точки. В село Глутници например в следствие на снегонавяванията снежната покривка на места достига до 1.70 м. Там ще бъде извършено почистване през утрешния ден.

Представители на снегопочистващите фирми също призоваха за разбиране, защото е необходимо време да се достигне до всяка една точка. Утре машините ще бъдат оборудвани с всичко необходимо, за да се почистят и най-труднодостъпните участъци. Те също споделиха за проблема с паркираните автомобили, които затрудняват преминаването на снегопочистващите машини. Извиниха се на гражданите за създалата се ситуация, но увериха, че се прави всичко възможно, за да се нормализира обстановката.

Председателят на Общински съвет Трявна Стефан Петров обърна внимание и на друг сериозен проблем, а именно недобросъвестното изхвърляне на сняг на пътното платно от граждани, почистващи своите дворове и тротоари. Това допълнително усложнява обстановката и движението на моторни превозни средства по пътищата.

На заседанието присъстваха още главен инспектор инж. Станимир Петков – началник на РС „ПБЗН“ – Трявна, Дончо Халачев – началник „ВиК“ ООД – район Трявна, инж. Владимир Яковлев – отговорник Мрежови измервателен район – Трявна на „Енерго-Про“, които също реагират на всички сигнали и работят по своевременно отстраняване на възникналите проблеми.

Всички налични екипи и техника са мобилизирани за отстраняване на аварии и усложнения.