ЗАСЕДАВА ОБЩИНСКИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ

март 23, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева свика днес извънредно заседание на Общинския оперативен щаб. Поводът са новите мерки, наложени със заповед на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, както и решения, взети от Областния щаб.

На заседанието присъстваха кметът на Община Трявна в качеството си на председател на щаба, зам.-кметът Марин Маринов, Михаил Минчев – главен специалист „ПБЗН“, председателят на Общински съвет Трявна Стефан Петров, кметът на кметство Плачковци Борислав Борисов, главен инспектор Станимир Петков – началник на РС „ПБЗН“, главен инспектор Николай Цанев – началник на РУ на МВР Трявна, д-р Татяна Станчева – управител на МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“, д-р Светла Модева – началник на ЦСМП – филиал Трявна и Веселин Иванов – управител на „Алекс“ ЕООД – една от фирмите, осъществяващи автобусен транспорт в общината.

В рамките на заседанието членовете на Кризисния щаб обсъдиха заповедите, издадени от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и предвидените мерки на територията на община Трявна. Председателят на Общински съвет Стефан Петров увери, че кметът има пълната подкрепа на общинските съветници за решенията, които взима и всички издадени заповеди и препоръки.

Гл. инспектор Николай Цанев подчерта, че за да се осъществяват пътувания в областни градове като Габрово и Велико Търново например, е необходимо да се издаде служебна бележка от работодател, за да се удостовери целта на пътуването. Целта е безцелните пътувания да бъдат ограничени и преустановени.

Към момента 10 души на територията на община Трявна са поставени под карантина, като днес се очаква да пристигнат още трима. Получена е информация, че в сряда в Трявна пристига още едно лице, което също ще бъде поставено под карантина.

Автобусния транспорт се осъществява по новата схема, определена след обявяване на извънредното положение. Веселин Иванов информира, че в момента транспортната фирма работи на загуба, но се прави всичко възможно курсовете да продължат да се осъществяват. Той докладва, че след новите мерки в посока Трявна – Габрово пътуват около 7 човека на курс, а в посока Трявна – Плачковци – около 11 човека. Шофьорите са оборудвани с всички необходими предпазни средства и се осъществява дезинфекция на превозното средство преди всяко пътуване.

Бяха обсъдени мерки за преустоновяване на злоупотребите в хранителни магазини и заведения за хранене. Получени са сигнали за продажба на непакетирани хранителни стоки и кафе в град Плачковци. В тази връзка проверките, осъществявани от отговорните органи, се затягат.