ЗАУПОКОЙНА ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ЛЕВСКИ ПО СЛУЧАЙ 150-ГОДИШНИНАТА ОТ НЕГОВАТА ГИБЕЛ

февруари 18, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПАНИХИДАТА БЕ ОТСЛУЖЕНА В ЦЪРКВАТА „СВ. ГЕОРГИ“ В ТРЯВНА, КЪДЕТО АПОСТОЛА Е ПЯЛ ПРИ НЯКОИ ОТ ИДВАНИЯТА СИ В ГРАДА 

Националните чествания по случай 150-годишнина от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски започнаха в цялата страна. В памет на йеродякон Игнатий, тази сутрин, в Трявна бе отслужена заупокойна панихида от духовните лица към Тревненската духовна околия. Своята почит в църквата „Св. Георги“ – святото място, където Дякон Левски е пял при някои от идванията си в града, отдадоха кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, председателя на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров, общински съветници, представители на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“, културни и социални институции, както и признателни граждани.

В своето обръщение към събралите се миряни, в края на отслужената панихида, отец Николай призова за стремеж към по-добри дела и живот на всички нас по примера на Апостола и предците ни.

„Наистина трябва да останат безсмъртни делата на тези наши предци, да си спомняме за тях, да уважаваме техните дела чрез примера на нашия живот и нашите дела, а не да говорим само думи…Нека във всеки един ден от живота ни да се стараем да бъдем наистина малко по-добри, да се стараем да бъдем малко по-обичащи, да се стараем доколкото е възможно да пазим примера на предците ни с делата на живота ни и така наистина да се променяме полека-лека, защото ще дойде време, когато нашият живот ще приключи и ще застанем пред Бога и тогава ще трябва да отговаряме за това какво сме направили, какво не сме направили, какъв живот сме живели ние.“ подчерта отец Николай.

Честванията, по случай 150-годишнината от трагичната гибел на Васил Левски, продължават в Трявна с възпоменателно факелно шествие тази вечер. Припомняме, че програмата започва в 17:30 ч. пред музей „Даскалова къща“, където възпитаници на ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци ще поставят начало с рецитиране на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“.

Улиците на града ще бъдат озарени от 150 факли, които ще бъдат раздавани на място на желаещите да се включат в паметното събитие. Възпоменателното факелно шествие ще бъде водено от Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към НД „Традиция“ с портрета на Левски и ще премине по старинната улица на Трявна, Кивгирения мост, пешеходната зона покрай паметника на Петко Р. Славейков и ще достигне до барелефа на Апостола пред Поп-Ангеловата къща. Там програмата ще продължи със слово на кмета на Община Трявна и патриотични изпълнения на деца и възпитаници от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна, СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци и ДГ „Светлина“ – гр. Трявна.

Край на възпоменателното отбелязване на кръглата годишнина от гибелта на Васил Левски ще постави едноминутно мълчание и почетен салют от РК „Капитан дядо Никола“ към НД „Традиция“ в Трявна.

Община Трявна информира, че за преминаването на участниците в шествието от пешеходната зона по ул. „Ангел Кънчев“ до пресечката с ул. „Иванка Горова“ ще бъде осигурен полицейски ескорт и ул. „Ангел Кънчев“ няма да бъде затваряна за движение.

От 17:30 ч. до 19:00 ч. движението по ул. „Иванка Горова“ от пресечката с ул. „Ангел Кънчев“ до пресечката с ул. „Никола Кабакчиев“ ще бъде затворено за всички МПС-та.