ЖЕНСКИЯТ ЩЪРКЕЛ Е ПОЧИНАЛИЯ ОТ ДВОЙКАТА ПРЕЛЕТНИ ПТИЦИ В ТРЯВНА

юни 2, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес стана ясно, че женският щъркел от двойката обичани прелетни птици на Трявна, е починалия вчера по път към Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Припомняме, че през изминалия ден птицата бе открита в безпомощно състояние от граждани край ул. „Крайбрежна“ в града и бе веднага организирана акция от Община Трявна за нейното спасяване. За съжаление, обаче, щъркелът почина.

След извършена от ветеринарите аутопсия е установено, че причина за смъртта е силен удар, най-вероятно от голямо превозно средство, довело до образуване на множество фрактури и вътрешни разкъсвания, несъвместими с живота на птицата.

Тъй като мъжкият индивид остава сам с четири малки щъркелчета, от спасителният център „Зелени Балкани“ подчертават, че към момента животното трябва единствено да се наблюдава дали ще отсъства от гнездото след смъртта на женската или ще успее само да се грижи за своите малки. На този етап не е желателна човешка намеса предвид това, че птиците все пак са диви животни.

За случая Община Трявна вече е сезирала РИОСВ-Велико Търново и остава в готовност за съдействие, ако се наложи последващи действия за четирите малки щъркелчета.