ЖИТЕЛИ НА КВАРТАЛ „СВЕТУШКА“ В ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗАХА БАБИНДЕН

януари 8, 2020
Автор: Илияна Георгиева

Традицията по отбелязване на Бабинден в Трявна бе спазена днес с празник в кв. Светушка. Възрастни дами, някои от които акушерки, който са „бабували“ през годините, отпразнуваха този специален ден в Клуба за социални и културни дейности.

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева присъства на събитието и пожела здраве, благополучие и радост. Всички присъстващи заедно си пожелаха в Трявна да има повече бебета, които да растат здрави и щастливи.

Бабинден е стар български празник, който е посветен на „бабувалите“ жени – жените, които са помагали при раждане. Отбелязва се и в чест на младите булки и невести, които са раждали. С празникът се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са помагали на родилките. В днешно време Бабинден губи доста от обредните си действия, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

В миналото често при изпълняването на обредите бабата (най-възрастната акушерка в селото) хвърляла с шепите си вода нагоре и изричала: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“