20-ГОДИШНИЯТ ДИМИТЪР ИВАНОВ ИЗВАДИ БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ ОТ ВОДИТЕ НА РЕКА ТРЕВНЕНСКА НА ДНЕШНИЯ ЙОРДАНОВДЕН

януари 6, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ТАЗИ ГОДИНА РИТУАЛЪТ ПО ПОТАПЯНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ БЕ ОТСЛУЖЕН ОТ КИВГИРЕНИЯ МОСТ В ТРЯВНА

20-годишният Димитър Иванов от Трявна извади Светия кръст от водите на река Тревненска днес на големия християнски празник Богоявление. Досега той е скачал два пъти за свещения символ, но тази година бе първенец сред общо десетима смелчаци, осмелили се да нагазят в студените води за спасяването на кръста от реката.

„Пожелавам на всички да бъдат най-вече здрави и да спазват българските традиции, защото те са ни съхранили като народ“, сподели непосредствено след ритуала 20-годишният Димитър. Той бе награден от кметът на Община Трявна и неговата първа дама, които също му пожелаха да бъде здрав и благословен през цялата година.

Тази година Йордановден бе отбелязан на старинния площад „Капитан дядо Никола“ с голямо мъжко хоро, под съпровода на гайда и тъпан, които огласиха сърцето на възрожденска Трявна и разгираха малки и големи. По традиция големият християнски празник започна от рано сутринта с отслужването на празнични литургии във всички храмове на територията на общината.

Богоявление събра десетки жители и гости на града, които заедно с местните духовни лица се придвижиха от църквата „Св. Архангел Михаил“ до Кивгирения мост с литийно шествие, за да наблюдават ритуала по потапяне на Светия кръст.

Община Трявна още веднъж поздравява тазгодишния първенец и всички млади момчета, които нагазиха в студените води на река Тревненска и доказаха, че по-мило и свято от българското няма.

Нека бъдат честити, здрави и благословени и всички именици днес!

*Всички снимки от днешния празник ще откриете на двете ни официални FB страници – „Община Трявна“ и „Дечно Минев – Кмет на Община Трявна“