АВТЕНТИЧНОСТТА НА ЕНЬОВДЕН ОЖИВЯ ДНЕС В ТРЯВНА

юни 24, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

МОМИЧЕТА И ЖЕНИ БРАХА ЛЕКОВИТИ БИЛКИ ПРЕДИ ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ ИЗ РОСНИТЕ ПОЛЯНИ НАД ТРЯВНА 

Еньовден е – празникът, който ни изпълва с надежди за здраве, щастие, мир и любов. Магичният ден на билките, водата и слънцето. И тяхната необятна сила. Празник на Светия Дух – едно от лицата на Светата троица, който се свързва със слизането му над апостолите и получаването на благодатните му дарове.

„Старите българи помнят приказките на своите предци. Те им разказвали, че който види как слънцето играе в утрото на празника, ще бъде здрав през цялата година. Който измие очите си или пък се окъпе в росата също го очаквало здраве. Поверието гласи още, че събраните в ранното утро на Еньовден билки са лековити и имат най-голяма магическа сила. Затова и ние, тази година решихме да пресъздадем автентичността на празника, като посрещнем изгрева с набрани билки и сплетем голям Еньовски венец“, споделя заместник-кметът на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова, която е една от главните инициаторки за пресъздаване на обичая в Трявна днес.

Така, китките с лековити билки и треви бяха набрани рано тази сутрин, преди изгрев слънце, из росните поляни над Трявна. Пременени в бели роби и носии, момичета и жени сплетоха свои венчета, след което започнаха да сплитат и големия Еньовски венец на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Според традицията в него бяха вплетени 77 билки и половина – по една за всяка болест и половинката за тази, която никой не знае. И тъй като, мистиката и обичаите свързани с отбелязването на Еньовден са живи и до днес, малки и големи се провряха през венеца, с което си пожелаха да бъдат най-вече здрави и благословени от Бога.

Всички гости на празника, сред които малчугани от ДГ „Калина“ – гр. Трявна и ученици от гр. София, бяха почерпени с ароматен билков чай с мед и домашно приготвена питка, които се раздаваха на място. Магията на празника допълни българския фолклор с изпълненията на Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ при Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна и разкази за традициите, обичаите и ритуалите, свързани с днешния празник.

Община Трявна още веднъж пожелава на всички именици днес здраве, лично щастие и много сбъднати мечти.

Снимки: Радослав Първанов, Светла Захова, Община Трявна 

*Цялата галерия от днешния празник ще откриете на официалните ни FB страници – „Община Трявна“ и „Денчо Минев – Кмет на Община Трявна“.