БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР ОГЛАСИ ГАЛЕРИЯ „КАЗАКОВ“ ПО ВРЕМЕ НА ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2023 В ТРЯВНА

май 15, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА УВАЖИ НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2023 И СЕ НАСЛАДИ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ФОЛКЛОРНА ВЕЧЕР В ГАЛЕРИЯ „КАЗАКОВ“ В ГРАДА 

За 17-ти пореден път възрожденска Трявна се включи в културната инициатива Европейска Нощ на музеите 2023, която се проведе през изминалия петък. Събитието бе организирано от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и избра за свой домакин галерия „Казаков“ в старата част на града. Кметът на Община Трявна уважи тазгодишното издание на Нощ на музеите, чийто фокус бе българският фолклор и неговата  необятна, магична и докосваща сила.

Приветствие към десетките посетители, които изпълниха залата на местната галерия, отправи директорът на СМРЗИ – Трявна г-жа Юлия Нинова. Музейният ръководител запозна гостите с историята на инициативата Нощ на музеите и сподели с нескрито вълнение някои от най-запомнящите се културни прояви в музейните обекти, които са реализирани през годините.

„Вече 17-ти път ние се включваме в тази европейска инициатива. Това се случва в различни наши обекти, съпътствано е от различни програми и почерпки, които са съобразени със самия музеен обект. Аз няма да мога да изредя всичките нощи, които сме правили, но не мога да не спомена няколко. Първата ни – „Слънчевата нощ“ в Трявна, която се състоя в Даскаловата къща, след това „Нощта на тревненските фудули“ в Райковата къща, „Романтичната нощ“ в Славейковата къща, „Бунтовната“ в Ангелкънчевата къща, „Уроците на Рада Госпожина“ в Славейковото школо и много, много други. Спомените за тези събития определено вълнуват колегите, надявам се много от Вас да са присъствали на тези събития и да имат също добри впечатления и съм сигурна, че и тази вечер ще е така.“ завърши директорът на музея.

Магията на българският фолклор представиха талантливите дами от Вокална група „Алгара“ към Народно читалище „Съединение 1933“ – с. Кисийците с ръководител Мая Рачева, които заплениха сърцата и душите на всички с музикалните си изпълнения. Начало на програмата постави народната авторска песен „Дор три слънца греят“ по текст и музика на Манка Билчева, обработка Мая Рачева, тематично свързана с възрожденска Трявна.

Събитието бе съпроводено и със солово изпълнение под съпровод на един от най-популярните български фолклорни музикални инструменти – гайдата!

Изключително докосващи бяха и анонсиращите текстове към музикалните изпълнения, подбрани и изчетени от музейните екскурзоводи Зорница Тунева и Румяна Маркова. С тях служителите на СМРЗИ – Трявна описаха с думи ролята на фолклора и неговото изключително значение за съхраняването на българското самосъзнание, традиции и култура през годините на падения и възходи.

За прекрасната българска фолклорна вечер по време на Европейска Нощ на музеите 2023 в Трявна дамите от ВГ „Алгара“ получиха цветя и подаръци от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. Своите поздравления и благодарности към всички тях отправи и кметът на Община Трявна, който пожела здраве и още успешни издания на културната инициатива.