ЧЕСТИТ 80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА ПРОФ. АНТОН ДОНЧЕВ

април 3, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес своя 80-ти рожден ден празнува проф. Антон Дончев – изключителен творец, носител на редица престижни награди, почетен гражданин на гр. Трявна. Честито! Кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева поднесе своите поздравления с официално писмо до проф. Дончев, с което отново му благодари за ценния и значим принос към развитието на културния и духовен живот на Община Трявна.

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

УВАЖАЕМИ  ПРОФ. ДОНЧЕВ,

Поднасям Ви своите най-искрени поздравления по случай Вашата 80-годишнина.

Много са причините всички ние да се гордеем, че творец като Вас е роден и израсъл в гр. Трявна. Но особено важни, според мен, са две неща: Вашата уникалност на творец, стъпил на българската традиция и превърнал я в космическа по измерения пластичност, както и постоянните и пълнокръвни връзки, които поддържате със своя роден град.

Благодаря Ви, че продължавате да бъдете част от духовния живот на нашата община, че подкрепяте и участвате в най-значимите наши културни събития.

Пожелавам Ви да сте жив и здрав за радост на всички ваши близки, познати и приятели. Нека творческото вдъхновение винаги Ви съпътства и чука и длетото Ви продължават да извайват неповторимите Ваши светове от хармония, топлота и светлина.

Честит юбилей!

С уважение,

СИЛВИЯ КРЪСТЕВА
Кмет на Община Трявна

За професор Антон Дончев разказваме в следващите редове, с което още веднъж честитим 80-годишния му юбилей и му пожелаваме да бъде жив и здрав, благословен и много щастлив, заобиколен от любимите си хора! Информация за неговият живот и творчество е събирана през годините от г-н Кольо Дабков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ при Община Трявна.

Професор Антон Дончев е роден на 03.04.1943 г. в гр. Трявна. Завършва Техникума по дърворезба и вътрешна архитектура в гр. Трявна. През 1969 г. се дипломира във ВИИИ „Николай Павлович” – София, специалност „Резба”при проф. Асен Василев. От 1978 г. е преподавател по същата специалност в Националната художествена академия – София. През 1984 г. става доцент, а през 1989 г. защитава хабилитационен труд за научно звание „професор”. Избиран е за председател на Съюза на българските художници. През 1980-81 г. Антон Дончев проектира и изпълнява  монументалното пано „Празник” в НДК, София, а през 1981-82 г. проектира и изпълнява  монументалното пано „Триумф”  – отново в НДК, София.

Професор Антон Дончев е носител на много и престижни награди: Първа награда от Националната изложба на декоративните изкуства; награда на Комитета за изкуство и култура; лауреат на Димитровска награда за паната „Светлина” и „Любовта на Слънцето”; награда „София” за изобразителни изкуства; Първа награда на Салона на изкуствата, Народен дворец на културата – София.

Творчеството му е своеобразно продължение на традициите на Тревненската художествена школа, претворени в уникалния му светоглед и специфични изразни средства. Модерен по дух, творчески завършен и земен, Антон Дончев е явление в съвременния духовен свят. Той обръща представите за традиционна дърворезба и без да скъсва с възрожденската традиция, я извисява до една пространствена пластичност, по-близка до автономното разбиране за скулптура. Проф. А. Дончев е едновременно подчертано самобитен, много български и заедно с това съизмерим с най-доброто в света на модерната пластичност. Творецът превръща дърворезбата в космическа вселена, където доброто и злото, светлината и мракът, реалното и нереалното се срещат и разминават в някакво апокалиптично стълпотворение. 

В дългогодишната си преподавателска дейност проф. Антон Дончев е обучил много млади художници, насърчавайки ги да открият своята творческа индивидуалност и въвеждайки ги в необятния свят на изкуството.

В родния си град проф. Антон Дончев е реализирал следните свои творби:

– Монументалното пано „Възрожденци” в читалище „Пенчо Славейков”, сега преместено в СОУ „П.Р.Славейков”;

– Резбовани тавани, стени и преградна решетка в хотел „Трявна”.

През 2009 г., по време на Втория Салон на дърворезбарското изкуство, проф. А. Дончев представи в двора на Даскаловата къща фототапети на монументалните си пана, намиращи се в Националния дворец на културата. Сега те са монтирани в двора на Старото школо в Трявна.

През 2009 г. проф. Антон Дончев беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна”.

През 2012 г. проф. Антон Дончев стана носител на наградата „Оборище”, присъждана от Сдружението на възрожденските градове и общности.