ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ПОЧЕТНИЯ ГРАЖДАНИН НА ТРЯВНА ЗЛАТКО ПАУНОВ

март 19, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес рожден ден празнува големият скулптор и дарител Златко Паунов, който неслучайно бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна“ за своя принос към развитието и обогатяването на културното наследство във възрожденския ни град. Той е основен дарител и основоположник на единствения у нас и на Балканския полуостров Музей на азиатското и африканско изкуство, намиращ се именно в Трявна.

Голяма част от своята колекция, свързана с историята на Африка и Азия, скулпторът с тревненски корени предоставя на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна. Ценните предмети и артефакти са събирани в продължение на 30 години от общо пет континента и са свързани със страстта на Паунов към източната култура. През годините почетният гражданин прави редица дарения и на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, както и на библиотеката в града.

Определян е като изключително ерудиран човек с голямо сърце и богата култура! Ръководството на Община Трявна и целият екип на общинска администрация Трявна пожелават на г-н Паунов най-вече здраве, дълголетие и изказват своята дълбока благодарност за цялостния му принос към развитието на местния културен и духовен живот във възрожденския ни град!

*Златко Паунов е роден през 1938 година в София. Животът му е свързан с тревненския край, тъй като майка му Гена е от колиби Милевци, намиращи се в Тревненския балкан. Бащините му корени са от Родопите. Още от малък изучава бита, традициите и културата, както на балканджиите, така и на родопчаните.

След като завършва скулптура в Националната Художествена академия в София, Паунов имигрира в Италия, а по-късно и във Франция. Житейският му и професионален път го отвеждат и до Ню Йорк, САЩ, където започва работа като реставратор в Тибетския музей там.

Именно интересът към източните култури, религия и изкуство са причина, в продължение на 30 години, българският скулптор с тревненски корени да обикаля петте континента на света и да събира богата колекция от предмети и артефакти, свързани с Азия и Африка.

Златко Паунов е основател на художествения съюз „Паунов и Сие“ в Ню Йорк, където комбинира творческия си занаят с други автори. Става член на Обществото на Скулптурите, а едно от най-забележителните му постижения е извайването на скулптурата, изобразяваща Махатма Ганди, която стои и до ден днешен до пристанищния кей Ембаркадеро в Сан Франциско.

*Материалът е подготвен с информация за живота и дейността на Златко Паунов от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна.