ИЗЛОЖБА ЗА ЖИВОТА И ТВОРЧЕСТВОТО НА САМЮЪЛ БЕКЕТ В МУЗЕЙ „СТАРОТО ШКОЛО“ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СВЕТИ ПАТРИК

март 15, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПРЕДСТАВЯНЕТО Й В ТРЯВНА Е СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА МЕЖДУ ПОСОЛСТВОТО НА ИРЛАНДИЯ, ОБЩИНА ТРЯВНА И СМРЗИ-ГР. ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СВЕТИ ПАТРИК 

За трета поредна година Трявна се включва в глобалната инициатива Global Greening по случай Националния празник на Република Ирландия, в която се осветяват знакови културно-исторически обекти по целия свят в зелен цвят. Освен грейването на символът на възрожденския град – Часовниковата кула в традиционния за страната цвят, тази година Трявна подкрепя проявата и като домакин на изложбата, посветена на авторитетния ирландски драматург, романист и поет, носител на Нобелова награда за литература, Самюъл Бекет. Поканата бе отправена от Посолството на Ирландия в България към Община Трявна и се реализира съвместно със Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна.

Експозицията „Самюъл Бекет – живот и творчество“ представя автобиографична информация и снимки на Бекет и е дело на Посолството на Ирландия в България. Изложбата включва 19 банера, които могат да бъдат разгледани от жители и гости на града в музей „Старото школо“ в Трявна от днес, 15 март.

Изложбата, посветена на ирландския литературен Нобелов лауреат ще остане в музейния обект до края на месец април.