КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБС ТРЯВНА ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА БЕЛЧО БЕЛЧЕВ

март 29, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 15 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА НАЙ-ДЪЛГОГОДИШНИЯТ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ТРЯВНА БЕЛЧО БЕЛЧЕВ 

На 29 март 2008 година от този свят завинаги си отива Белчо Белчев – най-дългогодишният министър на финансите в България и почетен гражданин на гр. Трявна. Днес, 15 години по-късно, паметта му не е забравена. Точно в 10:00 ч. пред паметната плоча на едноименната улица в града, кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна поднесоха цветя и се преклониха пред паметта на видната личност на доц. Белчев.

Своята почит към заслугите и приноса за развитието на България и тревненската общественост, г-жа Силвия Кръстева отдаде и с изпращане на официално писмо до съпругата на Белчо Белчев – Мария Белчева.

Богатата му автобиография, заслуги и почетни ордени, с които е удостояван през годините, разказваме в следващите редове.

Белчо Белчев е роден в с. Кръстинеци, община Трявна, на 5 ноември 1932 г. Средното си образование завършва в Тревненската гимназия, а висшето – във ВИИ „Карл Маркс” – сега УНСС – София. От 1965 до 1972 г. чете лекции във ВИИ „Карл Маркс”. Белчо Белчев е доцент, кандидат на икономическите науки. Автор е на шест монографии и на 25 статии.

Народен представител в продължение на четири мандата, доц. Белчев активно участва в разработването и приемането на конституцията на Република България.

Член на управлението на Международната инвестиционна банка в Москва. В продължение на 14 години е председател на Българо-югославската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Избиран е за заместник-председател на Световния митнически съюз със седалище в Брюксел.

През периода 1967–1990 г. /с малки прекъсвания/ той заема длъжностите: заместник-министър на финансите, първи зам.-министър на финансите и министър на финансите на Република България. Докато работи на тези високи държавни постове, г-н Белчо Белчев активно съдейства за изграждането на редица промишлени, търговски и културно-исторически обекти в общината през 70-те и 80-те години на миналия век: строителството на МЗ „Иван Йонков”-сега „Трема” АД, СЗ „Хан Аспарух”, ИЗ „ЗИНОР”, реконструкция на „Аврам Стоянов” – сега „Лотос” АД и ВТК „Ангел Кънчев” – „Ланатекс” АД, болница и поликлиника в гр. Трявна, нова сграда на пощата в гр. Плачковци, нов хлебозавод в Трявна, хотелите „Ралица” и „Трявна”, нова сграда на читалище „Пенчо Славейков”, реставрацията на Калинчева къща, реконструкцията на сградата на бившия параклис, където бе уреден музея на Тревненската иконописна школа, ОУ „Проф. П. Райков”.

Където и да е бил, Белчо Белчев е помагал не само за развитието на Тревненския край, но и за решаването на някои лични проблеми на мнозина тревненци.

За безспорните си заслуги към българската държава г-н Белчо Белчев е удостоен с орден „Стара планина” – най-високото държавно отличие. Носител е също на ордени ”Георги Димитров” – златен, ”Стара планина” – първа степен на Република България и орден „Югославската застава“ с лента на СФР Югославия. Израз на искрената признателност на неговите съграждани е удостояването му със званието „Почетен гражданин на Трявна” през 2002 г.

„Отиде си от нас един човек, посветил живота си на развитието и изграждането на България. Човек, който никога не забрави родния си край, не загърби неговите нужди, а отзивчиво и последователно помагаше за решаването на редица проблеми в Тревненско. Добронамерен и сърдечен, с изключително богат професионален опит и мъдър поглед върху живота и хората – такъв ще запомнят Белчо Белчев всички, които имаха възможността да общуват с него.“.

Поклон пред светлата му памет!