НЕКА ИЗПОЛЗВАМЕ ТОРБИЧКИ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА И МИСЛИМ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

юли 2, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ПРИЗИВЪТ Е ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН БЕЗ НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ, КОЙТО ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ УТРЕ – 03 ЮЛИ 2024 ГОДИНА 

„Нека използваме торбички за многократна употреба и мислим за околната среда“! С този призив се обръщаме към всички Вас – жители и гости на община Трявна по случай отбелязването на 03 юли – Международния ден без найлонови торбички.

„Не само утре, а и занапред да си пожелаем да изградим този навик на мисъл към природата и опазването на околната среда и местата, в които живеем! Нека по-често използваме торбички за многократна употреба, когато пазаруваме и избягваме найлоновите такива, за да спестим на природата голямото количество отпадъци, които се генерира от тях“, споделя кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев.

*На 3 юли 2009 за първи път се отбелязва Международния ден без найлонови торбички. Този ден възниква по инициатива на няколко организации, които се борят за ограничаване и забрана на използването на пластмасови предмети за еднократна употреба, в това число и торбичките. Този ден е глобална инициатива, която цели елиминирането на пластмасовите торбички от нашето ежедневие.

Найлоновите торбички са навсякъде около нас, за да улеснят евтино и практично ежедневието ни. Но, докато те се използват средно за по 25 минути, разграждането им в природата отнема над 200 години. Последствията от употребата им са трагични за околната среда. Неправилно изхвърлени или попаднали в природата, те причиняват страдания и смърт на много животни. Все повече държави в света налагат забрани за използването на найлонови торбички за еднократна употреба.