ОБЩИНА ТРЯВНА ПОЗДРАВИ SOS ДЕТСКО СЕЛИЩЕ ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 30 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО МУ

октомври 13, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПРАЗНИКЪТ НА ПЪРВОТО ДЕТСКО СЕЛИЩЕ У НАС ПРЕМИНА ПОД НАДСЛОВ „ОКРИЛЕНИ ОТ ОБИЧТА“ И СЪБРА ДЕСЕТКИ ПРИЯТЕЛИ НА ГОЛЯМОТО SOS СЕМЕЙСТВО 

30 сини балона, ръчно изработени подаръци с формата на сърце, десетки усмивки, слънчево настроение, много музика и разбира се, голяма празнична торта! Така изглеждаше днешния рожден ден на SOS Детско селище – гр. Трявна! 30-годишнината от създаването на първото у нас семейство от подобен тип събра на едно място приятели и партньори от цялата страна, подкрепящи хуманната мисия всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Община Трявна също поздрави SOS Детско селище – гр. Трявна и уважи днешния приятен повод, който премина под надслов „Окрилени от обичта“. В своите поздравителни слова, заместник-кметът г-жа Стеляна Бонева изказа своята благодарност към голямото семейство на SOS за неуморните грижи и усилия, които се полагат в осигуряването на топъл, уютен и надежден дом за всички техни деца.

„Щастлива съм, че именно в гр. Трявна преди 30 години отвори вратите си SOS Детско селище, което срещна безрезервна подкрепа и разбиране! Горда съм, че с всестранната помощ на всички нас, първото подобно селище

в България бе основано именно тук през 1993 г. Защото няма по-висша добродетел от тази да помагаш на децата, да им подаваш ръка в трудни за тях моменти и да осигуряваш онази грижа и топлина, която ги пази и закриля! Да осигуряваш тази среда, която за тях е повече от ДОМ!

Благодаря Ви! Въпреки всички трудности през изминалите години дори и за момент не се предадохте, а напротив – с всяка изминала година повишавахте качеството и обхвата на Вашите дейности, свързани с грижата и образованието на поверените Ви деца!

Доказателство за това са десетките малчугани, които израснаха пред очите Ви и днес са едни достойни и уважавани хора, допринасящи за развитието на нашето общество! Те са гордост за всеки един от нас и ярък пример за сила на духа и амбиция за развитие в широка палитра от сфери – изкуство, икономика, спорт,  образование.

Още веднъж Ви благодаря за желанието, всеотдайния труд и за обичта, с която дарявате децата на SOS Детско селище – гр. Трявна! Пожелавам Ви здраве, приятни и споделени емоции с децата на Вашето голямо семейство и още много бъдещи успехи! На добър час и честит юбилей!“, заяви в своето слово заместник-кметът на Община Трявна и подари на директора на SOS Детско селище – гр. Трявна неслучайно икона на Св. Мина, който е покровител именно на семейството.

Събитието бе официално уважено от председателя на УС на Сдружение SOS Детски селища България г-н Веселин Комитов, националния директор на Сдружението г-жа Валерия Георгиева, посланика на Международната футболна федерация FIFA и на SOS-Kinderdorf International Детски селища г-н Красимир Балъков, директори на социални дирекции от Велико Търново, Габрово и Трявна, социални работници, педагози, близки и приятели на екипа на SOS Детско селище – гр. Трявна.

„Децата са надеждата на всеки един народ. Надеждата да надградят съществуващия свят, да постигнат неосъществените си мечти, да живеят сред обич, да живеят по-добре, да бъдат по-добри. Може би затова хората винаги са търсели възможностите да се подкрепя детето по най-добрия начин и като че ли и до днес не е открит по-добър от този на семейството!

Съдбата понякога не е благосклонна. Понякога хората – създаденият живот, детето има нужда от любов, има нужда от семейство и среда. Това е в основата на SOS Детски селища, когато австрийският хуманист д-р Херман Майнер след Втората Световна война реализира идеята да създаде семейство за осиротелите деца, създавайки общност в първото детско SOS селище. SOS майките бяха тези, които с нежност и топла прегръдка приеха хиляди деца по света, копнеещи за дом и мама.

Днес отбелязваме 30 години на Детското селище в Трявна, но това е и първата детска грижа в България, която даде началото на края на сивите и тъжни детски домове. Обръщам се с признателност и благодарност към всички отдали сърцето си да ги има днес успелите млади хора. Поздравления и благодарност на хилядите ни приятели в страната, които благородно ни подкрепят в осигуряването на чудесните условия за детско развитие със своите дарения и логистика.“, заяви в част от поздравителното си слово директорът на SOS Детско селище – гр. Трявна г-н Иван Христофоров по повод днешния юбилей на селището.

За доброто настроение на всички се погрижиха талантливите музиканти и певци от Junior Band – Велико Търново и малките сладури от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които бяха атрактивно представени от обичания български актьор Николай Урумов – водещ на събитието.

Не липсваха и сълзи. Сълзи от радост и благодарност за съществуването на SOS Детско селище и за истинската любов, с която се дарява всяко едно дете тук. Истинският смисъл на „Окрилени от обичта“ присъстващите откриха в част от историите, които бяха разказани на място от SOS майки и деца, израснали през годините в семейните домове на селището.

За цялостната си дейност и принос към развитието на първото SOS Детско селище у нас, г-н Иван Христофоров бе удостоен с почетната награда SOS Оскар „30 години окрилен от обичта“, който за първи път се връчва в историята на Сдружението. Статуетката е изваяна с формата на красиво цвете, вплитащо в себе си хванати за ръце деца и техните домове.

Изложба на възпитаници от НГПИ „Тревненска школа“, представяща творби от работата им досега през учебната година, награди за най-добрите от тях и 30 сини балона високо в небето.

Рожденият ден на SOS Детско селище – гр. Трявна неминуемо доказа, че любовта стои в основата на всичко и тя е тази, която изгражда едно стабилно, щастливо и истинско семейство – за всяко дете и за всяка съдба.