ОБЩИНА ТРЯВНА СПЕЧЕЛИ ФИНАНСИРАНЕ ЗА МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ НА ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ „Д-Р ТЕОДОСИЙ ВИТАНОВ“ В ТРЯВНА

април 24, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ОТПУСНАТИТЕ СРЕДСТВА СА В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЪВМЕСТЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ПРОЕКТ МЕЖДУ ОБЩИНА ТРЯВНА И АСОЦИАЦИЯТА НА ЖЕНИТЕ В ЕВРОПА 

Съвместната работа между ръководството на Община Трявна и Асоциацията на жените в Европа продължава. След като в средата на миналата година местната власт спечели финансиране от 5000 евро за изграждане на кинезитерапевтичен кабинет в СУ „Петко Р. Славейков“ в Трявна за деца със специални образователни потребности, днес стана ясно, че още един проект ще получи своята реализация. Този за детското отделение в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Теодосий Витанов“ в града. Отпуснатите средства са в размер на 8000 евро.

Съвместният благотворителен проект е предложен от кмета на Община Трявна и получи официално одобрение през изминалата седмица от г-жа Ирина Габровска – Нишборг – председател на българската секция в организацията.

„Изключително се радвам, че ще имаме възможността да подадем ръка на детското отделение в местната ни болница, което наистина се нуждае от подновяване на досегашното си оборудване. Разбира се, проведохме редица разговори с д-р Татяна Станчева, в които я запознахме с идеята и бъдещите ни намерения. Щастлива съм, че проектът вдъхнови и докосна всички нас и вярвам, че ще бъде наистина от полза, както за работещите медицински специалисти там, така и за най-малките ни пациенти!“ коментира кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която именно направи връзката с Асоциацията на жените още при реализирането на проекта за кинезитерапевтичен кабинет в Славейковото училище в Трявна.

В структурата на детското отделение в МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“ – Трявна работи екип от 6-ма лекари, пет медицински сестри и две санитарки.

С реализацията на проекта се цели модернизация на оборудването, използвано в отделението. С исканата помощ от 8 000 евро ще се закупи специфично такова, което е необходимо за лечението на пациентите.

„Предвижда се да бъде подменено сегашното морално остаряло и амортизирано оборудване с ново съвременно оборудване, което ще отговаря на всички изисквания на най-новите европейски и световни стандарти в медицината.“ допълва още г-жа Силвия Кръстева.

С отпуснатите средства ще бъдат закупени нови 12 бр. болнични легла; 12 бр. матраци за болнични легла; 1 бр. спирометър; 5 бр. болнични инхалатори; 1 бр. вакуум аспиратор и 1 бр. електронна теглилка с ръстомер.

Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Теодоси Витанов“ – Трявна е открита през 1912 год. и е единствената районна болница в общината с високо качество на предлаганите услуги и добри специалисти. Болницата обслужва жителите, както на Община Трявна, така и на съседната Община Дряново – общо над 15 000 човека.

Трявна е известен със своя чист планински въздух и лечебните му свойства. Разположен в Централна Стара планина, градът е заобиколен от борови гори, на които се дължат и лековитите свойства на въздуха тук. Градът е предпочитано място за лечение на деца с белодробни заболявания, които се повлияват добре от климатичните условия в района.

Детското отделение на МБАЛ ,,Д-р Теодоси Витанов” – Трявна приема пациенти целогодишно, като в него се извършва диагностика и лечение на всички заболявания на лица до 18-годишна възраст. В момента отделението разполага с база от 18 легла. Стаите са оборудвани с две и три легла, с добри хигиенни и битови условия. Налична е топла връзка с всички други структурни звена на болницата, както и с хранителния блокна лечебното заведение.

През 2021 год. за лечение през отделението са преминали общо 743 деца. През 2022 год. бройката на пациентите е почти същата – 751 деца.

Работата по проекта ще започне в най-кратки срокове.