ПОТОМЦИТЕ НА СЛАВЕЙКОВИ ЧЕТОХА АВТОРСКИ ТВОРБИ В РОДНАТА КЪЩА НА ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ В ТРЯВНА

юни 15, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ЛИТЕРАТУРНАТА ПРОЯВА Е ТРАДИЦИОННА И СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА В РАМКИТЕ НА НАЦИОНАЛНИ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ ВСЯКА ГОДИНА 

И тази година дворът на родната къща на Пенчо Славейков в Трявна се превърна в своеобразна сцена за творческа изява на съвременните последователи на баща и син Славейкови. Литературното четене на техни авторски произведения е традиционно и се осъществява в рамките на Национални Славейкови празници всяка година. Това е пореден пример за приемственост, последователност и отдаване на почит към творчеството на двамата поети, превърнали се в патрони на празниците във възрожденския град. Масовото културно събитие, наситено с богата четиридневна програма, се провежда под патронажа на президента на Република България и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В тазгодишното литературно четене се включиха възпитаници на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна и ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци, които изчетоха свои творби пред присъстващата в двора на музея аудитория. Кметът на Община Трявна поздрави всички за вдъхновението и желанието да развиват своите умения в писането и публичното им представяне пред широк кръг от хора.

Г-н Денчо Минев отправи и специални благодарности към учителите на децата, които не спират да бъдат тяхна опора и да развиват заложените у тях качества. Малките големи автори бяха отличени с книги, а специални награди за своето творчество получиха Николета Димова, Димитър Цанев, Никол Христова и Цвета Дабкова от СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна.