ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ И ОБРАЗОВАТЕЛНА ВИКТОРИНА ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В ТРЯВНА

октомври 27, 2023
Автор: Веселин Михов

image

1-ви ноември традиционно е един от най-светлите и значими официални празници в България, в деня на който отдаваме почит пред делото и приноса на всички знайни и незнайни книжовници, просветители, революционери и борци за националното ни Освобождение.

Тази година възрожденска Трявна ще отбележи Деня на народните будители с празнично шествие, образователна викторина с въпроси и програма, която ще премине през Централната част на града и ще събере малки и големи от всички краища на общината.

Преклонение пред паметта и делото на видни тревненски радели, оставили траен отпечатък в историята на града и страната ни, ще отдадат децата от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна; ДГ „Калина“ – гр. Трявна и възпитаници на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна,  ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ и ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци, които ще вземат участие с патриотични изпълнения в празничната програма.

Тържествата в Трявна по случай Деня на народните будители ще започнат в 10:45 ч. на площад „Капитан дядо Никола“ с празнично поздравление на заместник-кмета на Община Трявна г-жа Стеляна Бонева и изпълнения на децата от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна.

Празничното отбелязване ще продължи с поднасяне на цветя пред барелефа на поп Йовчо и шествие до родната къща на проф. Пенчо Н. Райков, където своята почит ще отдадат възпитаниците на основното училище в Трявна, чийто патрон е именно първия професор по органична химия у нас.

Шествието ще продължи по пешеходната улица в Трявна и ще достигне до паметника на Петко Славейков и Пенчо Славейков, където присъстващите ще могат да се насладят на подготвените изпълнения от страна на възпитаниците на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна.

Празничната програма ще завърши пред паметника на Ангел Кънчев с изпълненията на малчуганите от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна и ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци.

Пред барелефите и паметниците на всеки един тревненски будител ще бъдат задавани образователни въпроси, свързани с тяхното дело, а за своите отговори и активно участие в разиграната викторина на място, децата ще бъдат поощрени с награди от Община Трявна.

Снимка: Архив, Община Трявна

Ето и пълната програма на предстоящото събитие:

П Р О Г Р А М А

ПО СЛУЧАЙ ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 1 НОЕМВРИ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ Е ТРЯВНА

 

10:45 ч. – Официално откриване на празника на площад „Капитан дядо Никола“ в гр. Трявна

  • Поздравително слово на заместник-кмета на Община Трявна
  • Патриотични изпълнения на ДГ „Светлина“ – гр. Трявна

11:00 ч. – Поднасяне на цветя пред барелефа на поп Йовчо

11:10 ч.  – Шествие и поднасяне на цветя пред барелефа на проф. Пенчо Н. Райков /Музей Райковата къща/

  • Изпълнения на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“

11:20 ч. – Шествие и поднасяне на цветя пред паметника на Петко Славейков /парк пред Районен съд – Трявна/ и бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови /главен вход на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна/

  • Изпълнения на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна

11:35 ч. – Шествие и поднасяне на цветя пред паметника на Пенчо Славейков /площад пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна/

  • Изпълнения на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна

11:45 ч. – Шествие и поднасяне на цветя пред паметника на Ангел Кънчев

  • Изпълнения на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ и ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци

*Община Трявна си запазва правото на промени по обявената празнична програма по случай 1 ноември – Ден на  народните будители