ПРОВЕДОХА ПОЖАРО-ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ ЗА ГАСЕНЕ НА ЖП ЦИСТЕРНА НА ГАРАТА В ПЛАЧКОВЦИ

ноември 7, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

В ОБУЧЕНИЕТО СЕ ВКЛЮЧИХА ПОЖАРНИКАРИ ОТ ГАБРОВО, ТРЯВНА, ДРЯНОВО, СЕКТОР „СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ“ КЪМ РДПБЗН – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ДОБРОВОЛНИ ФОРМИРОВАНИЯ „ТРЯВНА“ И „ДРЯНОВО“, КАКТО И КУРСАНТИ ОТ АКАДЕМИЯТА НА МВР 

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово проведе днес пожаро-тактическо учение за гасене на ЖП цистерна на територията на най-голямата гара в областта, намираща се в гр. Плачковци. В занятието се включиха служители на Районна служба „ПБЗН“ – Трявна, Районна служба „ПБЗН“ – Габрово, Районна служба „ПБЗН“ – Дряново, сектор „Специализирани оперативни дейности“ към Регионална дирекция „ПБЗН“ – Велико Търново, членове на Доброволно формирование „Трявна“ към Община Трявна и Доброволно формирование „Дряново“ към Община Дряново, както и курсанти от Академията на МВР.

На място присъстваха също представители на различни институции, сред които Временно изпълняващия длъжността кмет на Община Трявна г-жа Стеляна Бонева и главен специалист „ПБЗН“ при Община Трявна г-н Михаил Минчев.

Целта на учебното занятие бе да покаже готовността на противопожарните екипи и уменията на ръководителите на оперативни дейности за справяне при сходна реална ситуация, каквато е имало преди години на гарата в Плачковци.

Под ръководството на РДПБЗН – Габрово бяха нагледно демонстрирани какви действия огнеборците предприемат по време на обезвреждане на една горяща ЖП цистерна с използване на система за пожарогасене на пяна и вода.

Екипите на Доброволните формирования от Община Трявна и Община Дряново подпомогнаха действията на пожарникарите с изграждането на гасителни линии с цел защита на сградата на ЖП гара Плачковци и гората под кв. Вилите в града.

„Част от нещата, които направихме тук ги направихме съвсем инцидентно без да знае никой, че ще се случат! Имам предвид това за затваряне на люка и за използването на пяноколектора с ПГВ-то. Не го направихме както трябва, но умишлено го направихме с учебна цел. Първо да видят курсантите, че така се е работило преди. Тук е имало такава действителна ситуация със запалена ЖП цистерна и с цялата организация пожарът е загасен точно с този метод, който ние се опитахме да покажем тук. Качил се е един пожарникар, охлаждали са този пожарникар и с едни азбестови одеяла, които ние вече не притежаваме в комплектовката на пожарната техника, са затворили люка и са изолирали кислорода за поддържането на горенето. Тези пяноколектори – тях също ги няма. По този начин са се гасили стационарни цистерни в петролни бази. Вече ги няма, защото този метод не е популярен, сега работим с нови съвременни технологии“, сподели в края на учението директорът на РДПБЗН – Габрово комисар Георги Русинов и заедно с ръководителите на екипите направи разбор на проведеното занятие.

„Най-големият проблем тук, при една такава ситуация, освен човешкия ресурс, който трябва да се събере, е водоснабдяването. Така че оттук нататък, ако има нещо, трябва да имаме готовност тези нашите помпи да работят на различни водоизточници, дерета и т.н., да имаме готовност да изграждаме бентове. Задължително, когато спрем нагряването от разлятата течност и пожара, който се е разразил, задължително трябва да предвидим линии за охлаждане на цистерната. Като цяло аз бих отчел, че занятието така имаше своя ефект, своята полезност, бих го отчел като полезно. Благодаря Ви!“, завърши комисар Русинов.

В края на учението на тема „Пожар в подвижен ЖП състав на територията на ЖП гара – Плачковци, Община Трявна“ стана ясно, че към Доброволно формирование „Трявна“ се присъединяват двама нови членове в лицето на новоизбраните общински съветници г-н Марин Маринов и г-н Кристиян Близнаков, които бяха поздравени и приветствани от присъстващите огнеборци.

*Всички снимки от проведеното учение днес ще откриете на официалната ни FB страница – „Община Трявна“.