РЕМ-ПЛОВДИВ ГОСТУВА С ИЗЛОЖБАТА „ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ТРАКИЙКАТА“ В МУЗЕЙ „СТАРОТО ШКОЛО“ В ТРЯВНА

март 20, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ЕКСПОЗИЦИЯТА ЩЕ ОСТАНЕ В МУЗЕЯ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ И Е ВКЛЮЧЕНА В ПРОГРАМАТА „ОТ ВЕЛИКДЕН ДО ГЕРГЬОВДЕН В ДРЯНОВО И ТРЯВНА“ 

Регионален етнографски музей – гр. Пловдив гостува в Трявна с изложбата „Чудният свят на тракийката“. Културното събитие се реализира съвместно със Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна и е включено в тазгодишната програма „От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна“, която предстои да бъде официално оповестена от Община Трявна.

Изложбата представя жената през различните възрасти и нейния драматичен свят. Целта е да бъдат показани характерните вярвания, представи и ежедневния бит и културата на тракийката. Подбрани са важни етапи от живота на жената – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкриват женските блянове и копнежи и приказният свят, който създава и обитава, информират от СМРЗИ-гр. Трявна.

Посетителите ще имат възможността да се запознаят отблизо със специфичните обичаи, вярвания и ежедневен бит на жената от Тракийския регион и да ги сравнят с утвърдения и често изникващ в съзнанието ни образ на работеща жена, която се грижи за къщата, уюта и хармонията в семейството.

„Mного от посетителите могат да възродят детските си спомени, по-младите да си припомнят разказите на своите баби, а най-малката публика да се запознае с българските традиции.“ допълват още музейните специалисти.

Изложбата „Чудният свят на тракийката“ ще може да бъде посетена в музей „Старото школо“ от 22 март 2023 год. до 31 май 2023 год.

Заповядайте!