С ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ИКОНОПИС В МУЗЕЯ НА ИКОНАТА ТРЯВНА СЕ ВКЛЮЧИ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ 2023

април 6, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КРАСОТАТА И ИЗЯЩЕСТВОТО НА ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ЗАНАЯТ, ГОРД НАСЛЕДНИК НА НАЙ-СТАРАТА ВЪЗРОЖДЕНСКА ИКОНОПИСНА ШКОЛА У НАС – ТРЕВНЕНСКАТА, БЕ ПРЕДСТАВЕН ОТ ТАЛАНТЛИВИТЕ РЪЦЕ НА МАЙСТОР ЗОГРАФ ИВА ДОНКОВА, КОЯТО Е И ЕКСКУРЗОВОД В МУЗЕЯ НА ИКОНАТА В ТРЯВНА 

Музеят на иконата в Трявна. Единсвеният по рода си в България. Събрал повече от 160 оригинални икони, илюстриращи  майсторството на няколко поколения иконописци от Витановската, Захариевската, Поп Димитър Кънчевата, Миневската, Венковската и Минчевските фамилии. Проследяващ развитието на най-старата възрожденска иконописна школа в България – Тревненската!

Тази година именно с единствения подобен музеен обект у нас и неговата тясна връзка с таланта на тревненските майстори зографи Трявна е на фокус в Европейските дни на художествените занаяти 2023. Изяществото на красивият занаят бе представено на 05 април, сряда, от съвременния наследник на отколешните иконописци – Ива Донкова, която работи и като екскурзовод в Музея на иконата под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна.

Събитието, организирано от Община Трявна съвместно със СМРЗИ – гр. Трявна, Неделното училище към Тревненската духовна околия и СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, събра на едно място повече от 20 малчугани, които веднага бяха запленени от неповторимия дух на иконите, който се излъчва тук. Привествие с „Добре дошли!“ към всички тях отправи директорът на музея г-жа Юлия Нинова, която подчерта значимостта на изографисването наред с тази на другия известен художествен занаят за тревненския край – дърворезбата.

Кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева изказа своите искрени благодарности за възможността подобни културни прояви да бъдат факт и подчерта, че това е начинът идните поколения да се докосват до художествени занаяти, на които са потомци.

Майстор Ива Донкова запозна децата с историята на иконите, тяхното първоначално изографисване в класически византайски стил и последващата им промяна през XIX век. Сред интересните разкази, свързани с хилядолетния символ на вярата, присъстващ във всеки един дом и храм, бяха тези на Чудотворната Иверска икона на Божията майка и тази на „Св. Богородица Троеручица“.

По време на своето посещение в Музея на иконата малчуганите успяха да научат и какви са първите важни стъпки при подготовката на една икона за нейното изографисване.

„Икона не се рисува директно върху дъската, върху дъската се лепи платно, върху платното се грундира с шпакла и вече грунда, когато изсъхне се шкури с шкурка, за да стане максимално гладък дори някои майстори са успявали да постигнат такава гладкост до огледален блясък и на такава повърхност вече се копира изображението, което майсторите искат да рисуват.“ сподели майстор зограф Ива Донкова и допълни, че при иконописта не само майсторите са правили своите икони, а в процеса на тяхното изографисване е участвало цялото семейство.

„На него са помагали и жените, и децата, изобщо цялата рода, като децата и жените били калфите – забърквали грунда за дъската, подготвяли са дъската за рисуване, някои даже са забърквали основните цветове, които после са полагали  върху иконата, а пък вече накрая башмайсторът е изписвал лицата, орнаментите по дрехите, гънките по дрехите, всичко останало, за което се изисква доста голяма сръчност и прецизност като процесът на иконописта!“ разказа още екскурзоводът.

Именно забъркването на различните нюанси, изсветляването на детайлите и значението на цветовете при иконите, майстор зографът демонстрира нагледно пред любопитните погледи на възпитаниците от Неделното училище и „Клуб по интереси“ към СУ „Петко Р. Славейков“. Демонстрацията по изографисване на иконата наблюдаваха и възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“, които също присъстваха по време на събитието.

„Изсветляването става постепенно, не се слага директно най-светлият цвят върху тъмният цвят, защото ще стане един блед, убит цвят, ще изгуби своята живописност самата икона, затова постепенно съвсем лекичко се добавя светъл цвят към по-тъмния, като най-често се изсветлява с охра. При лицата най-крайният етап на изсветляването е с  т. нар. бликове, които са почти чисто бели и са на най-изпъкналите части на лицето – носа, над веждите, малко на устните.“ разказа по време на демонстрацията Ива Донкова. Малчуганите научиха още, че големите икони не са изработени само от едно парче дърво, а от няколко, които са съединени с цел по-голяма издръжливост във времето.

В края на творческата демонстрация и приятното изживяване в Музея на иконата, всички се обединиха около твърдението, че занаятите наистина са навсякъде около нас и си обещаха още много поводи за подобни нови срещи!

*ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ 2023 „ОГЛЕДАЙ СЕ – ЗАНАЯТИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ!“