СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

юни 2, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Днес отново отправяме поглед към нашето минало и нашата история! Особено осезаемо е онова чувство на дълг, което изпитва всеки един от нас към делото и саможертвата на Ботев и на всички герои, славно загинали за свободата и независимостта на страната ни!

Прекланяме се пред онзи път, който бурният и несломим дух на българския революционер, проправя в името на България! За да бъде тя извън наложените окови, чиято тежест младият Ботев усеща върху плещите си и до сетния си дъх се бори за тяхното разкъсване! Неговата жертва на връх Околчица се превръща в апогей на тази нестихваща борба, която оставя след себе си безсмъртие и славните думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“.

Времето на Ботев и на всички онези знайни и незнайни воини са въплъщение на един истински идеал за любов към родното, свободата и обединението като връх на чисти и неподправени ценности. Нека не забравяме техния подвиг и нека живеем достойно настоящия живот! Да градим имена на личности, които да бъдат следващите герои на България! Защото всяко време има своята история! И, днес свеждаме глави пред онази, благодарение на която сме тук и сега!

Вечна слава на героите! Поклон пред тяхната памет!

С уважение,

ДЕНЧО МИНЕВ
Кмет на Община Трявна