ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИХА НАЦИОНАЛНИ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2024 В ТРЯВНА

юни 14, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ТОВА Е ДВАДЕСЕТОТО ПОРЕД ИЗДАНИЕ НА НАЙ-ЗНАЧИМОТО КУЛТУРНО СЪБИТИЕ В ОБЩИНА ТРЯВНА, ПРОВЕЖДАЩО СЕ ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И С ПОДКРЕПАТА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА 

Двадесетото поред издание на най-значимото културно събитие в Община Трявна – Национални Славейкови празници 2024 бяха тържествено открити днес във възрожденска Трявна. Събитието, провеждащо се под патронажа на президента на Република България и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, събра в сърцето на града десетки жители и гости, които отдадоха заслужена почит и преклонение пред делото на баща и син Славейкови. Кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев приветства присъстващите с тематичните думи на Петко Славейков – „Ако за нещо най-много зафалям на тревненци, то е стремлението им към учение“.

„Това са едни прекрасни слова на големия български поет, книжовник и възрожденец Петко Славейков, които и днес звучат със същата тежест. Тревненци сме горди от своето стремление към знание, към майсторлък, към несломимия дух за ревностно пазене на културното ни наследство, което ни отличава и ни прави неповторими. Воден от традицията и националното дядо Славейков, или учителят Петко, оставя след себе си богатство, допринасящо преди всичко за образованието на нашите деца, с тематично разширяване на българската литература и публицистика. Знанието и стремлението към учение той предава и на своя син – Пенчо Славейков, който проправя пътя на символизма и модерната литература. Днес казвам всичко това, защото знанието е сила, то е пътят към културно, просветно и духовно израстване на една общност. И неслучайно, България се е развивала в миналия век със силното си образование. Този стремеж нека бъде и национален приоритет“, сподели в част от словото си кметът на Община Трявна.

Национални Славейкови празници тази година уважиха г-н Даниел Петров – народен представител от ПП „Възраждане“, г-жа Даниела Маринова – заместник областен управител на Област Габрово, г-жа Златка Донева-Цанева – председател на Общински съвет Трявна, общински съветници, г-н Емануил Манолов – кмет на Община Павликени, г-жа Диляна Джеджева – заместник-кмет на Община Дряново, г-жа Юлия Влаева – началник на РУО – гр. Габрово, капитан Николай Николов – представител на Военно окръжие – гр. Габрово, както и официални делегации от побратимените на Трявна градове – гр. Жирардов, Полша, водена от г-н Луциан Швиановски – кмет, гр. Виница, Република Северна Македония, водена от г-н Миле Петков – кмет и г-н Андреас Михел – представител на гр. Бриенц, Швейцария и почетен гражданин на Трявна.

Своите поздравления по случай Славейкови празници 2024 официално отправи и заместник областният управител на Област Габрово. Г-жа Даниела Маринова връчи на кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна подарък колаж с три цитата от знакови произведения на Петко и Пенчо Славейкови.

По традиция бяха поднесени цветя пред паметника на Петко Славейков и Пенчо Славейков в града, като своята почит отдадоха кметът и председателя на ОбС Трявна, народния представител г-н Даниел Петров и заместник областния управител г-жа Даниела Маринова.

За здравето на всички и благоденствието на тазгодишните Национални Славейкови празници бе отслужен водосвет от местните духовни лица към Тревненската духовна околия. Магията на българския фолклор постави красиво начало на културните събития в Трявна с изпълненията на Танцов ансамбъл „Трявна“, които извиха кръшни хора на едноименния площад пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в града.

Празничната програма продължи с нежното и лирично изпълнение на песента „Неразделни“ по текст на Пенчо Славейков от Камерен хор „Еуфоника“, които изпълниха и други тематични песни по текстове на двамата патрони на празниците в Трявна.

Завършек на първия ден от Национални Славейкови празници 2024 поставиха Държавна опера – Стара Загора, които пренесоха публиката в магичния и необятен свят на балета със световноизвестния спектакъл „Гето“ по музика Клезмер и Горан Брегович.

В кулминация на официалното откриване се превърна и още един нов акцент, който тази година местната власт включи в отбелязването на Славейковите празници – светлинно лазерно шоу и заря на емблематичните за Трявна Часовникова кула и старинен площад „Капитан дядо Никола“.