ТРАДИЦИОНЕН ШАХМАТЕН ТУРНИР „ТРЕТИ МАРТ“ СЕ ПРОВЕДЕ В ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

март 6, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ЮБИЛЕЙНОТО ДЕСЕТО ИЗДАНИЕ БЕ ОТКРИТО ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА, КОЙТО ОТЛИЧИ И ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В КРАЯ НА ТУРНИРА 

По случай Националния празник на Република България, на 2 март 2024 г., в Тържествената зала на Община Трявна се проведе десетото издание на традиционния шахматен турнир „Трети март“.

Събитието бе открито от кмета на Община Трявна г-н Денчо Минев, който традиционно направи първия ход на първа дъска и поздрави участниците. Приветствени слова към всички тях отправи и г-н Станимир Чуков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ при Община Трявна. 

Турнирът се проведе в 5 кръга по Швейцарската система с контрола на игра 15 минути плюс 10 секунди добавка на ход. Състезанието съвпадна с три други шахматни събития в страната и затова съставът на участниците бе по-малоброен – 8 шахматисти на възраст между 12 и 72 години от Трявна, Велико Търново и Русе.

„Борбата беше изключително оспорвана и кръг преди края трима шахматисти заемаха върха с по три точки. До крайното класиране с по четири точки се добраха двама и допълнителните показатели – резултатът от пряката среща – отредиха първото място на най-силния тревненски шахматист Петър Христов. Втори се нареди завърналият се от САЩ и живеещ в Трявна пловдивски шахматист Тихомир Нейков. Трети застана най-младият участник Михаил Панайотов от Велико Търново, състезаващ се за ШК „Орловец 1997“, Габрово“, споделят от Шахматен клуб „Трявна-2001“, които са и главни организатори на събитието. 

Шахматното състезание бе закрито с връчване на награди от кмета на Община Трявна, който отличи всички участници в тазгодишното юбилейно издание. Най-възрастният шахматист и редовен участник във всички тревненски турнири – Белчо Белчев, бе удостоен с почетен медал. Състезателите бяха поздравени и от старши експерта „КОСЗ“ при Община Трявна, с което завърши още едно успешно шахматно събитие в Трявна.