ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ С ОБЩОГРАДСКО ПОКЛОНЕНИЕ

юни 2, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ДЕНЯТ НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАН С РОДОЛЮБИВИ ПЕСНИ И СТИХОВЕ, ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ И ЕДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ 

Днес страната ни се прекланя пред паметта и великия подвиг на Ботев и на всички знайни и незнайни български герои, дали живота си за свободата и независимостта на Родината ни. По традиция кулминация на провеждащите се чествания е на връх Околчица – мястото, на което преди 147 години славно загива поетът и революционер Христо Ботев. Почти век и половина по-късно, Трявна също се преклони пред безстрашното дело и жертвоготовността на българските синове, превърнали се в пример на висш патриотизъм и родолюбие!

Честванията във възрожденския град се проведоха пред паметника на младия тревненски революционер Ангел Кънчев, който също пада в бой за свобода и правда и дава живота си за България. Под звуците на родолюбиви песни, своята почит отдадоха кметът на Община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна, зам.-кметът на Община Трявна, общински съветници, служители на общинска администрация, служители на СМРЗИ – гр. Трявна, педагози и възпитаници на ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, жители и гости на града.

В своето обръщение кметът на Община Трявна подчерта, че днес повече от всякога България има нужда от хора като Ботев, които да поведат страната ни напред.

„Днес се прекланяме пред паметта на Ботев! Пред паметта на този, дръзнал да изрече думите: „Но…стига ми тая награда – да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода.“. А има ли го днес този велик българин?! Този велик българин, който да поведе народа ни, за да продължим започнатото…защото днес повече от всякога ни е нужен той! Нужен ни е Ботев, за да ни има нас, за да я има България, за да ги има децата ни! Именно затова всички ние трябва да сме горди, че сме българи, за да може да отстояваме себе си и да можем да се радваме на Вас! Поклон пред паметта на Ботев! Да живее България!“, заяви в своето слово г-жа Силвия Кръстева.

Че помнят, тачат и милеят за Ботев и хилядите храбри воини, загинали за България, показаха децата от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които гордо застанали пред паметника на Ангел Кънчев, изрецитираха патриотични стихчета.

„За него песни пеят днес децата, портретите му тичат да окичат, а а мама казва, щом за свобода загине някой, всички го обичат!“; „Христо Ботев – славно име, Христо Ботев – наш поет, Христо Ботев – гордо име, Христо Ботев – смел човек!“; „Потомци, водени сме ние, с високо вдигнати чела, със знаме и много сила по Ботевски ще покорим света!“ бяха само част от родолюбивите стихчета, които изпълниха децата.

В знак на признателност бе поднесен венец от кмета и председателя на Общински съвет Трявна, както и цветя от зам.-кмета на Община Трявна, общински съветници, служители на СМРЗИ – гр. Трявна и ДГ „Светлина“ – гр. Трявна.

Славната памет на героите бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание, след което всички сведоха глави под воя на националния сиренен вой, традиционно огласящ страната в 12:00 ч. на днешния 2 юни.