ТРЯВНА ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ СВОЯ ПРАЗНИК С БОГАТА ПРОГРАМА

юни 19, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Открай време празникът на Трявна се отбелязва на християнския ден Петдесетница, който всяка година е подвижен и се определя спрямо 50 дни след Великден. Възрожденският град ще посрещне десетки жители и гости от цяла България в края на тази седмица от 21 юни /петък/ до 23 юни /неделя/ включително.

Подготвена е богата програма, която ще забавлява малки и големи през трите дни от провеждането на празника. Тази година Община Трявна е включила нови акценти, като един от тях е разположението на сцената.

„Всички атракционни съоръжения, търговски обекти, заведения за хранене на открито, както и сцената ще бъдат позиционирани на едно място, а именно познатия район на провеждането на празника на града – в района на ЖП гара Трявна до бензиностанция „Петрол“, коментира кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев.

Нов момент в отбелязването на празника на града е тридневната програма, която за първи път включва изпълнения на деца и ученици от местни детски градини и училища, както и на самодейни състави от Трявна и Плачковци. Концертът официално ще открие тържествата във възрожденския град на 21 юни 2024 г. /петък/ от 19:00 ч.

На сцената ще излязат малчуганите от ДГ „Калина“ – гр. Трявна и  ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, Йоана Скендерова от СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, талантливите дами от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ при Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, децата от Вокална група „Бърборани“ с ръководител Мая Рачева при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна и Детски танцов състав с ръководител Мария Желязкова при НЧ „Пробуда-1924“ – гр. Плачковци. Водещ на събитието – DJ Джорджо.

През петъчния и съботния ден ще бъде отбелязан и Международния ден на йогата със занимания на стадион „Ангел Кънчев“ в града. За първи път, празникът на Трявна ще предложи и интересни занимания за деца, родители, баби и дядовци, които ще бъдат отново позиционирани на сцената на панаира. Малчуганите ще бъдат забавлявани от аниматорите на фестивал „Лятно театро“, които ще гостуват на 22 юни и 23 юни от 10:30 ч. до 12:00 ч. Специално участие ще вземат младите девойки от мажоретен състав при Спортна формация „Олимпея“ – гр. Трявна.

Кулминация на празника, и тази година година, ще бъде традиционната томбола с награди, като най-голямата е почивка за двама до големия манастирски комплекс „Метеора“ в Гърция. Ваучерът е за три дни и се осигурява от Община Трявна и туроператорска агенция „Алекс Турс“. Подготвени са също така големи предметни награди и ваучери от спонсори за панаира. Томболата ще бъде водена от DJ Teddy Georgo и ще започне в 19:00 ч.

Час и половина по-късно на сцената ще излезе поп-фолк певицата Емилия, която ще пее за жители и гости на града.

Съпътстващи събития през съботния и неделния ден от Празника на Трявна са регионален баскетболен турнир „Streetball“ в двора на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, XXII издание на традиционния шахматен турнир „Север срещу юг“ и празничен водосвет в село Горни Стоевци.

Заповядайте! Очакваме Ви да се веселим и празнуваме заедно!