ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТРЯВНА УВАЖИХА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА СЛАВЕЙКОВОТО УЧИЛИЩЕ В ГРАДА

ноември 24, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

СТАРАТА ТРЕВНЕНСКА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК С БОГАТА ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА В МНОГОФУНКЦИОНАЛНАТА ЗАЛА НА УЧИЛИЩЕТО

Заместник-кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна днес уважиха патронния празник на Средно училище „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна – второто светско училище, основано в България през 1839 година. От името на кмета на Община Трявна и от свое име, инж. Жасмина Лазарова връчи красив букет и поздравителен адрес на директора на учебното заведение и пожела на всички преподаватели и възпитаници здраве и вдъхновение за нови знания и висоти.

„Открай време, просветното дело в нашия прекрасен възрожденски край е било основа и коректив за израстването и образованието както на нашите предци, така и днес на нашите деца! Стотици са имената на славейкови възпитаници, прославили града ни по целия свят със своя опит, знания и умения! Стотици са имената и на учители, избрали образователното средище за място на своето поприще и втори дом, чиито врати никога не ще затворят за любознателните детски очи!

Днес, почти два века по-късно от основаването на старата тревненска гимназия, сме изправени пред не малко предизвикателства и не малко задачи, свързани най-вече с това да върнем обратно младите хора в Община Трявна, за да изпълним отново класните стаи и да осигурим всички онези условия, с които заедно да работим за успеха и просперитета на Трявна! Да имаме висококвалифициран педагогически колектив, отлична подготовка на учениците и новаторски решения, които да продължават да нареждат Славейковото училище сред най-добрите в страната!“, заяви в част от поздравителното слово към учебното заведение заместник-кметът на Община Трявна.

Своите поздравления по случай 184-та годишнина от основаването на Славейковото училище поднесе и председателят на Общински съвет Трявна г-жа Златка Донева-Цанева.

„От името на Общински съвет Трявна честитя Вашия празник и Ви пожелавам да бъдете много здрави, да бъдете ученолюбиви, да покорявате много върхове в учението, в науката, в спорта, но и в живота! Най-важното е да бъдете добри хора, да имате добри обноски помежду си и да бъдете приятели! На педагогическия екип искам да пожелая да продължават да работят с този ентусиазъм и дух и да го предават на децата. Благодарим на всички!“, завърши председателят на ОбС Трявна.

Гордост от дългогодишната история, постижения и достигнати висоти през годините изрази директорът на тревненската гимназия г-жа Гергана Ганчева.

„Нашето училище чества 184 години! За тази значима дата, за тази значима цифра стоят изключително много години история, горда история, стои и опит, стоят традиции, стоят стремежът на тревненци децата им да получат знания и образование. Всички тези неща са превърнали нашето училище в символ на модерно и качествено образование, символ на нашия град! Днес нашето училище е модерно, то е иновативно, то дава практически знания на своите деца и в този ден ние не може да не изразим своята гордост от техните постижения!“, допълни още директорът на учебното заведение.

И днес бе спазена утвърдената вече 15-годишна традиция по полагане на клетва от осмокласниците на училището навръх патронния празник на СУ „Петко Р. Славейков“. Театрални постановки и фолклор, отличия и филм, представящ от първо лице реализацията на бивши славейкови възпитаници извън граница бяха само част от изненадите, с които официалните лица и присъстващите гости бяха изненадани по време на днешния празник.

Заместник-кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна имаха удоволствието да разгледат подготвени ученически изложби и да посетят част от иновативно реновираните класни кабинети.

Община Трявна още веднъж поздравява СУ „Петко Р. Славейков“ по повод патронния им празник днес и припомня, че честването на 184 години от основаването на училището продължава от 17:00 ч. с откриване на изложба „Желаем да се учим и творим“ в музей Старото школо.

Заповядайте!

*Всички снимки от днешното събитие ще откриете на официалната ни FB страница – „Община Трявна