АРХАНГЕЛОВДЕН Е! НАЙ-СТАРАТА ЦЪРКВА В ТРЯВНА „СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

ноември 8, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПРАЗНИЧНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ БЕ ОТСЛУЖЕНА ОТ НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ И МЕСТНИТЕ ДУХОВНИ ЛИЦА КЪМ ТРЕВНЕНСКАТА ДУХОВНА ОКОЛИЯ

Днес българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил – олицетворение на доброто, светлината и справедливостта! В православието, той е един от седемте ангели, стоящи винаги пред престола на Господ и се счита за военачалник на цялото небесно войнство. Според народните традиции името му се свързва с почитта на починалите и техните души. Архангеловден в вторият по значимост есенен празник след Димитровден.

Открай време, празникът е особено специален за Трявна и местното население, тъй като „Св. Архангел Михаил“ е светецът-закрилник на възрожденския ни град, а най-старата тревненска църква носи именно неговото име. Затова и днес храмът чества своя патронен празник.

По традиция, от рано сутринта, в църквата се стекоха десетки миряни, които запалиха свещичка за здраве и почетоха паметта на своите починали близки и роднини. Храмовият празник уважиха още Временно изпълняващия длъжността кмет на Община Трявна г-жа Стеляна Бонева и секретаря на Община Трявна г-жа Албена Конакчиева.

За всички миряни бе отслужена празнична света литургия от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и местните духовни лица към Тревненската духовна околия, които пожелаха най-вече здраве и силна вяра на присъстващите в храма.

По случай Архангеловден бе раздаден и курбан за здраве на десетките местни християни.

*Според легендата, построяването на тревненската света обител е в чест на победата над византайския император Исак II Ангел в битката при Тревненския проход през 1190 год., която се състояла именно около празника на „Св. Архангел Михаил“. Заедно с църквата в Трявна, братята Асеневци издигнали още два храма – Дряновски манастир и Присовски манастир. При голямото кърджалийско нападение над Трявна, обаче, през 1798 год. църквата била опожарена. Ето какво пише летописецът на Трявна – поп Йовчо в своите записки по него време: „Намерихме църквата опалена като пещ, но непаднала, защото беше кивгир /каменна/“. Възстановяването на храма започва на 1 септември 1819 год. след като се събират достатъчно средства и материали, с които за 40 дни е издигнат нов, още по-голям храм. Запазва се само западната стена и основите. Освещаването на църквата е не кога да е, а на Архангеловден. Тук са и едни от върховите постижения на резбари и иконописци от Витановския род – през 1820 год. е изработен иконостаса, а за две години са изписани и иконите, пише Люба Цанева в своята книга „Църквата „Св. Архангел Михаил“ в Трявна“, издадена през 2005 год.