БЛИЗО 20 АВТОРСКИ ТВОРБИ СЪБРА ОБЩИНСКИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „МАГИЯТА НА ДЕТСКОТО ПЕРО“

април 18, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ЯСНИ СА ИМЕНАТА НА ОТЛИЧЕНИТЕ УЧАСТНИЦИ

За поредна година Община Трявна съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Библиотеката към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна проведоха детски литературен конкурс, посветен на 2 април – Международен ден на детската книга. Под надслов „Магията на детското перо“ 2023 творческата надпревара имаше за цел да провокира въображението на младите автори и да отличи изявите на всички онези, които обичат да пишат и разказват.

В конкурса можеха да участват деца и младежи на възраст от 7 до 14 години от всички учебни заведения на територията на Община Трявна. Въпреки обявения регламент, интерес не липсваше и в литературната надпревара се включиха даровити ученици от цялата страна, чиито произведения също бяха разгледани и оценявани от назначеното компетентно жури в състав: г-н Кольо Дабков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ към Община Трявна, г-жа Юлияна Цанева – специалист „Връзки с обществеността“ към Община Трявна и г-жа Сашка Симеонова – секретар на МКБППМН.

„Магията на детското перо“ събра общо 17 авторски творби в направления есе, стихотворение, приказка, разказ и есе, които бяха разпределени в две възрастови групи:

 • I-ва възрастова група – ученици от 7 до 10 години;
 • II-ра възрастова група – ученици от 11 – 14 години.

„Искам да поздравя всички деца, които разгърнаха своя творчески потенциал и участваха в тазгодишния ни литературен конкурс „Магията на детското перо“, който организираме съвместно с колегите от Местната комисия и Библиотеката към читалището и който се утвърди през годините като една добра и изключително полезна за подрастващите традиция. За нас винаги е било важно да подкрепяме развитието на нашите деца и да стимулираме техните творчески изяви! За пореден път се докосваме до едни достойни литературни произведения, с много въображение, вложени мисъл и усет и това може само да ни радва!“ сподели кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Ето и пълният списък на отличените автори в общинския литературен конкурс „Магията на детското перо“ 2023. Всички те ще получат награди и грамоти без класиране на първо, второ и трето място:

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 7 – 10 ГОДИНИ 

СТИХОТВОРЕНИЕ

 • Мариела Стоянова – ОУ „Васил Левски“, гр. Плачковци, 8 год. „В красивата гора“
 • Елиф Али – СУ „Петко Р. Славейков“, гр. Кърджали, 9 год. „Детската книжка“
 • Аня Горева – ОУ „Васил Левски“, гр. Плачковци, 9 год. „Красива гора“ 

ЕСЕ

 • Денислав Иванов – НУ „Св. Софроний Врачански“, гр. Враца, 10 год.

„Приказно мое бъдеще“ 

РАЗКАЗ

 • Кристияна Иванова – ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“, гр. Трявна, 10 год.

„Момичето с вълшебната гривна“ 

ПРИКАЗКА

 • Симона Димитрова – ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“, гр. Трявна, 10 год.

„Момчето с вълшебните рибки“ 

 • Дениз Стефанова – ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“, гр. Трявна, 9 год.

„Магическото перо“ 

 • Деляна Христова – ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“, гр. Трявна, 10 год.

„Магическата книга“ 

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 11 – 14 ГОДИНИ 

ПРИКАЗКА

 • Димитър Михайлов – 96 СУ „Лев Н. Толстой“, гр. София, 11 год.

„Магическата гора“ 

СТИХОТВОРЕНИЕ

 • Кристияна Пламенова – 55 СУ „Петко Каравелов“, гр. София, 13 год.

„Манастирът“ 

 • Микаела Кръстева – ОУ „Васил Левски“, гр. Плачковци, 6 клас

„С дъх на мастило“ 

 • Димитър Сотиров – ОУ „Васил Левски“, гр. Плачковци, 5 клас

„Обичам“ 

Община Трявна поздравява още веднъж всички деца и им благодари за тяхното участие. Очаквайте допълнително информация за дата и час на връчване на наградите от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.