НА ВЕЛИКА СЪБОТА МАЛКИ И ГОЛЕМИ ЗАЕДНО УКРАСЯВАХА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА В ТРЯВНА

април 18, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА СЪЩО ИЗПИСА СВОЕТО ВЕЛИКДЕНСКО ЯЙЦЕ 

След отбелязването на най-големият християнски празник за православния свят Възкресение Христово, в първите дни на Светлата седмица ще Ви разкажем и покажем как малки и големи заедно се подготвяха за неговото посрещане в сърцето на възрожденска Трявна. За поредна година, на Велика събота, старинният площад пред музей „Старото школо“ оживя и събра десетки деца, техните родители, баба и дядовци, които с голям ентусиазъм боядисваха своите великденски яйца.

Инициативата, превърнала се в традиция, се организира от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и е включена в общата празнична програма „От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна“.

След като музейните работници запознаха гостите с техниката и материалите при боядисването на великденските яйца, преди обяд, запретнали ръкави и спазвайки традицията, всички заедно захванаха четките и боите и развихриха своето въображение. Най-инициативни, разбира се, бяха децата, които старателно украсяваха своите яйца с пъстри цветове и орнаменти.

В импровизираната великденска работилничка на открито, с радост в украсяването на великденските яйца, се включиха още директорът на СМРЗИ – Трявна и кметът на Община Трявна, които поздравиха присъстващите и им пожелаха светли празнични дни.

Редом до тях, гостите можеха да разгледат, както и да закупят, красиво изписаните великденски яйца на майстор зограф Ива Донкова, която работи и като екскурзовод в Музея на иконата в Трявна.

Всички боядисани яйца бяха подредени в пъстра изложба в музей „Старото школо“, като младите творци бяха изненадани със сладка почерпка от музея.

Снимки: Община Трявна и СМРЗИ – Трявна