ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА В ТРЯВНА ГРЕЙВА В ЗЕЛЕНО ЗА ДЕНЯ НА СВЕТИ ПАТРИК

март 14, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ОБЩИНА ТРЯВНА СЕ ВКЛЮЧВА ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА В ГЛОБАЛНАТА ИНИЦИАТИВА ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ИРЛАНДИЯ 

И тази година, символът на Трявна – Часовниковата кула ще грейне в зелен цвят по случай Деня на Свети Патрик, когато се чества и Националния празник на Република Ирландия. Един от най-известните и разпознаваеми обекти на възрожденския град ще бъде озарен в зелена светлина на 16 и 17 март вечерта. Припомняме, че през изминалата година Община Трявна за втори път се включи в глобалната инициатива на Р Ирландия, когато участие в нея взеха повече от 690 сгради по света.

„Изключително съм благодарна за поканата, която отново  получихме от Посланика на Ирландия в България Нейно Превъзходителство г-жа Мартина Фийни да се включим в глобалната инициатива по осветяване на емблематични сгради и за добрите взаимоотношения, които създадохме във времето! Осветяването на Часовниковата кула в Трявна в зелен цвят в чест на Свети Патрик се превръща в традиция и аз се радвам, че нашият град още веднъж ще бъде редом до национални и световноизвестни културно-исторически обекти.“ сподели кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева по повод тазгодишното включване на града в инициативата на Посолство Ирландия. Припомняме, че градоначалникът приветства Н. Пр. г-жа Мартина Фийни на официална среща в края на ноември 2022 год. в Трявна, което бе и първото посещение на Посланика на Ирландия в България във възрожденския град.

Освен подкрепа и уважение към националния празник на най-зелената страна, Трявна има и още една причина да се включи в Global Greening по случай Деня на Свети Патрик. А именно зеленият цвят, който открай време се приема за цветът на възрожденския град и е свързан с едно от преданията за произхода на наименованието на Трявна.

Тази година в България ще бъдат осветени в зелено общо 20 знакови сгради и обекти в 12 града из цялата страна. Сред тях са Античния театър в Пловдив, паметника „Създатели на българската държава“ в Шумен, вятърната мелница в Несебър, крепостта Царевец във Велико Търново, бургаския мост и др.

*Ирландия почита Св. Патрик на 17 март, когато е и техния национален празник, тъй като се вярва, че той е покровителят на страната и закрилникът на всички ирландци по света. Светецът е този, който ги покръстил през V век и който обяснявал на миряните Светата Троица, правдата и богоученията чрез детелината, превърнала се по-късно в символ на страната. Днес традицията повелява на 17 март ирландците да се обличат и да се носят в зелено в чест на своя покровител, а в навечерието на празника стотици сгради по цял свят светват в зелени светлини.