ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ГОЛЕМИЯТ СКУЛПТОР И ДАРИТЕЛ ЗЛАТКО ПАУНОВ

март 19, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес своя рожден ден празнува Златко Паунов – изключителен скулптор, човек с висока ерудиция и голямо сърце, не случайно удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна“! Честито!

Златко Паунов е роден през 1938 година в София. Животът му е свързан с тревненския край, тъй като майка му Гена е от колиби Милевци, намиращи се в Тревненския балкан. Бащините му корени са от Родопите. Още от малък изучава бита, традициите и културата, както на балканджиите, така и на родопчаните.

След като завършва скулптура в Националната Художествена академия в София, Паунов имигрира в Италия, а по-късно и във Франция. Житейският му и професионален път го отвеждат и до Ню Йорк, САЩ, където започва работа като реставратор в Тибетския музей там.

Именно интересът към източните култури, религия и изкуство са причина, в продължение на 30 години, българският скулптур с тревненски корени да обикаля петте континента на света и да събира богата колекция от предмети и артефакти, свързани с Азия и Африка.

„Златко Паунов е основател на художествения съюз „Паунов и Сие“ в Ню Йорк, където комбинира творческия си занаят с други автори. Става член на Обществото на Скулптурите, а едно от най-забележителните му постижения е извайването на скултурата, изобразяваща Махатма Ганди, която стои и до ден днешен до пристанищния кей Ембаркадеро в Сан Франциско.“ разказва Галина Димитрова – екскурзовод към Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна.

Впечатлен от възрожденската култура, облик и дух на Трявна, Златко Паунов решава именно тук да дари голяма част от своята колекция, събирана през годините. Благодарение на него бе поставено начало на дейността на единствения на Балканския полуостров Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна.

Освен на Специализирания музей, през годините скулптурът дарява още на Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“, както и на местната библиотека в града.

Кметът на Община Трявна и целият екип на общинска администрация Трявна пожелават на Златко Паунов още дълги години здраве, щастие и му благодарят за всичко, което е направил за възрожденския ни град и тревненската общественост!

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

УВАЖАЕМИ Г-Н ПАУНОВ,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Вашия 85-годишен рожден ден! За мен е чест и удоволствие, че мога да поздравя човекът, който доказа пред света, че българите са кадърни хора и прослави художествените ни традиции, част от които е и културното наследство на възрожденска Трявна! Човекът, чийто корени са свързани с прекрасния ни град и може да се нарече негов горд почетен гражданин!

И днес, аз оставам дълбоко признателна за щедрите Ви дарителски жестове, за голямата гама от експозиции и лични Ваши книги, които бяха разпределени между Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и библиотеката при Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Благодарение на Вашите колекции, представящи екзотични и далечни култури и религии, бе поставено начало и надейността на единствения по рода си на Балканския полуостров Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна!

Пожелавам Ви да бъдете преди всичко здрав и да споделяте още дълги години щастливи и спокойни мигове с любимите хора около Вас! И не случайно, днес, аз ще завърша с небезизвестния цитат „Ръка, която дава – не обеднява. Сърце, което обича – не остарява!“ , защото за мен той оживява във Ваше лице!

Честит рожден ден!

С уважение,

СИЛВИЯ КРЪСТЕВА
Кмет на Община Трявна

Материалът е подготвен с информация за живота и дейността на Златко Паунов от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна.