ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ПРОФ. АНТОН ДОНЧЕВ

април 3, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес казваме „Честит рожден ден!“ на проф. Антон Дончев – един изключителен творец, носител на редица престижни награди и  почетен гражданин на гр. Трявна. Кметът на Община Трявна и целият екип на общинска администрация Трявна поднасят своите най-искрени поздравления към проф. Дончев и му пожелават да бъде най-вече здрав и все така културно вдъхновяващ!

Благодарим Ви за безценния принос към съвременното развитие на старата Тревненска художествена школа! Честит празник!

*Професор Антон Дончев е роден на 03.04.1943 г. в гр. Трявна. Завършва Техникума по дърворезба и вътрешна архитектура в гр. Трявна. През 1969 г. се дипломира във ВИИИ „Николай Павлович” – София, специалност „Резба”при проф. Асен Василев. От 1978 г. е преподавател по същата специалност в Националната художествена академия – София. През 1984 г. става доцент, а през 1989 г. защитава хабилитационен труд за научно звание „професор”. Избиран е за председател на Съюза на българските художници. През 1980-81 г. Антон Дончев проектира и изпълнява  монументалното пано „Празник” в НДК, София, а през 1981-82 г. проектира и изпълнява  монументалното пано „Триумф”  – отново в НДК, София.

Професор Антон Дончев е носител на много и престижни награди: Първа награда от Националната изложба на декоративните изкуства; награда на Комитета за изкуство и култура; лауреат на Димитровска награда за паната „Светлина” и „Любовта на Слънцето”; награда „София” за изобразителни изкуства; Първа награда на Салона на изкуствата, Народен дворец на културата – София.

Творчеството му е своеобразно продължение на традициите на Тревненската художествена школа, претворени в уникалния му светоглед и специфични изразни средства. Модерен по дух, творчески завършен и земен, Антон Дончев е явление в съвременния духовен свят. Той обръща представите за традиционна дърворезба и без да скъсва с възрожденската традиция, я извисява до една пространствена пластичност, по-близка до автономното разбиране за скулптура. Проф. А. Дончев е едновременно подчертано самобитен, много български и заедно с това съизмерим с най-доброто в света на модерната пластичност. Творецът превръща дърворезбата в космическа вселена, където доброто и злото, светлината и мракът, реалното и нереалното се срещат и разминават в някакво апокалиптично стълпотворение. 

В дългогодишната си преподавателска дейност проф. Антон Дончев е обучил много млади художници, насърчавайки ги да открият своята творческа индивидуалност и въвеждайки ги в необятния свят на изкуството.

В родния си град проф. Антон Дончев е реализирал следните свои творби:

– Монументалното пано „Възрожденци” в читалище „Пенчо Славейков”, сега преместено в СОУ „П.Р.Славейков”;

– Резбовани тавани, стени и преградна решетка в хотел „Трявна”.

През 2009 г., по време на Втория Салон на дърворезбарското изкуство, проф. А. Дончев представи в двора на Даскаловата къща фототапети на монументалните си пана, намиращи се в Националния дворец на културата. Сега те са монтирани в двора на Старото школо в Трявна.

През 2009 г. проф. Антон Дончев беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна”.

През 2012 г. проф. Антон Дончев стана носител на наградата „Оборище”, присъждана от Сдружението на възрожденските градове и общности.

Информацията за живота и творческата дейност на проф. Антон Дончев е събирана през годините от г-н Кольо Дабков – дългогодишен служител на Община Трявна в отдел „Култура, образование, спорт и здравеопазване“.