ЧЕСТВАМЕ ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

август 15, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ЦЕЛИЯТ ЕКИП НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ТРЯВНА ВИ ПОЖЕЛАВАТ ЗДРАВЕ, БЛАГОДЕНСТВИЕ И СЕМЕЙНО ЩАСТИЕ! 

Днес православната църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници. Той се празнува както от православни християни, така и от католици на 15 август всяка година.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. На 15 август сам Иисус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци в небесна слава, слиза от небесата, за да вземе душата й.

Света Богородица е погребана в пещера край Гетсимания, чийто вход затварят с камък. Няколко дни по-късно апостол Тома искал да се поклони пред светицата, но така и не успял, защото в пещерата намира само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“. В памет на това явяване църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На днешния ден се отслужват литургии в цялата страна, след което се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Сред най-тържествените литургии днес е тази в Троянския манастир „Успение Богородично“, който отбелязва храмовия си празник. Всяка година там се провежда и литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до параклиса, изграден на мястото, където тя извършила първото си чудо. 15-ти август е официален празник и на град Варна.

Днес своя имен празнуват близо 110 хиляди жени в България, носещи името Мария. Имен ден празнуват също Марийка, Мара, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Панайот, Преслав и Преслава.

Кметът на Община Трявна и целият екип на общинска администрация Трявна пожелават на всички празнуващи днес да бъдат здрави, благословени и закриляни от Пресветата Божия майка! Амин!