ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА С КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ И ФОЛКЛОРНА МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА

август 15, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КУРБАНЪТ ЗА ЗДРАВЕ БЕ ОСВЕТЕН И РАЗДАДЕН НА ДЕСЕТКИ СЪБРАЛИ СЕ МИРЯНИ В ДВОРА НА ЦЪРКВАТА „СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“ В ТРЯВНА. ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА ПРОДЪЛЖИ С ФОЛКЛОРНИ МУЗИКАЛНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА СТАРИННИЯ ПЛОЩАД „КАПИТАН ДЯДО НИКОЛА“  

Днес почитаме един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни християни, и от католици – Успение на Пресвета Богородица. Денят е посветен на смъртта на Божията майка и според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. Трявна също отбеляза големия християнски празник в сърцето на възрожденския град – църквата „Св. Архангел Михаил“ – един от най-древните исторически паметници в България и старинния площад „Капитан дядо Никола“, който е единствения цялостно запазен възрожденски такъв у нас.

Празникът бе организиран от Тревненската духовна околия съвместно с Община Трявна и започна с отслужване на сутрешна Света литургия в местния храм. През целия ден десетки миряни се стичаха да запалят свещичка за здраве и да се помолят пред иконата на Божията майка. Своите молби към Богородица отправи и ръководството на Община Трявна, което също посети тревненската църква днес.

По обяд местните духовни лица – отец Георги и отец Николай отслужиха водосвет в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ и пожелаха на всички миряни здраве и благоденствие. На вярващите бе раздаден и курбан по случай светлия християнски празник.

Празничният ден продължи на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в Трявна, където под ритмите на гайди и тъпани се извиха кръшни народни хора и приповдигнаха настроението на всички присъстващи.

Община Трявна още веднъж честити големия християнски празник на всички именици днес и им пожелава преди всичко здраве, благоденствие, мир и любов!