ДЕСЕТКИ ПЕНСИОНЕРИ СЪБРА РАЗЯСНИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ В ТРЯВНА

февруари 23, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ ИНИЦИАТИВАТА Е НА ОБЛАСТНА УПРАВА – ГАБРОВО И Е НАСОЧЕНА ПРЕДИМНО КЪМ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА, КОИТО СА НАЙ-ПОТЕНЦИАЛНИ ЖЕРТВИ НА ТОЗИ ВИД ИЗМАМА 

През изминалия ден се състоя първата организирана в Трявна информационна кампания за предпазване срещу телефонни измами, която събра десетки възрастни хора от пенсионерски клубове в общината. Инициативата бе осъществена съвместно с Община Трявна, ОДМВР – гр. Габрово, РДПБЗН, РЗОК – гр. Габрово и Регионална дирекция за социално подпомагане, чиито представители присъстваха по време на събитието.

Заместник областният управител г-жа Даниела Маринова и заместник-кметът на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова подчертаха, че телефонните измами са сериозен вид престъпление и подобен вид информационни кампании са от изключителна необходимост за възрастните хора.

По данни на ОДМВР – гр. Габрово за изминалата година са регистрирани общо 16 случаи на телефонни измами в областта, като всички от тях са разкрити.

„За разкриване на престъпленията, на първо място, може да подходите артистично и да се „хванете“ да играете с измамника, за да се заблуди, но всъщност да намерите веднага вариант да се обадите в полицията или да се свържете с Вашия близък, който те са намесили в схемата. По този начин ние ще може да хванем мулето, което е изпратено да вземе парите. Другият вариант е просто да прекъснете това обаждане и да не се занимавате, да кажете, че знаете, че това е измама и да приключите. Но най-важното не се лъжете на такива обаждания – няма лекар, няма полицай, който да Ви се обади по телефона и да Ви иска такива пари!“, сподели по време на срещата старши инспектор Марин Маринов към криминалния отдел на полицейското управление, който запозна присъстващите как най-лесно да разкрият „ало“ измамниците.

Възрастните хора бяха още детайлно запознати с мерките за осигуряване на пожарна безопасност по време на отоплителния сезон, способите за социално подпомагане и какви възможности предлага здравната каса на осигурените лица.