ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 152 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АНГЕЛ КЪНЧЕВ

март 5, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

На 05 март 1872 година България губи един от най-ярките си и верни млади революционери, които дават живота си в името на нейната свобода – Ангел Кънчев! Пътят на неговото дело е кратък – той умира едва 22-годишен, като последните му думи преди да се самоубие са „Да живее България!“. До сетният си дъх той остава и един от най-верните и ревностни последователи на Васил Левски, с когото често посещавали Трявна.

Днес родната къща на Ангел Кънчев е превърната в музеен обект и се стопанисва от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, а на площада пред нея е издигнат и паметник на младия революционер.

Своята почит пред неговото безстрашно дело в името на свободата на България, днес отдадоха председателят на Общински съвет Трявна г-жа Златка Донева-Цанева и заместник-кметът на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова, които поднесоха цветя в знак на преклонение. Паметта на Ангел Кънчев бе почетена още от ръководството и служители на Специализирания музей.

По случай 152-годишнината от гибелта на Ангел Кънчев,  Община Трявна съвместно със СМРЗИ-гр. Трявна провеждат „Ден на отворените врати“ в родната му къща с организирани беседи за младия тревненски революционер. Неговото дело ще бъде представено пред децата от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, ДГ „Калина“ – гр. Трявна и ученици от начален етап на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна.

През целия ден входът в музея ще бъде безплатен за всички посетители.