ДВУМЕТРОВИ ПИЖО И ПЕНДА СПЕЧЕЛИХА КОНКУРСА ЗА НАЙ-ГОЛЯМА МАРТЕНИЦА В ОБЩИНА ТРЯВНА

март 2, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ТРАДИЦИОННИЯТ БЪЛГАРСКИ СИМВОЛ Е ИЗРАБОТЕН ОТ СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЩНОСТТА, КОИТО СА И ГОЛЕМИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В ПИЛОТНОТО ИЗДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ КОНКУРС 

Два метра височина на два метра и половина широчина са точните размери на най-голямата мартеница, която оглави първата класация в пилотното издание на обявения от Община Трявна конкурс. Ръчноизработените Пижо и Пенда вече красят фасадата на Часовниковата кула в Трявна и неминуемо привличат отдалеч погледите на минаващите жители и гости на града. Техни автори са служители от Социалните услуги в общността, които грабнаха голямата награда от 150 лв.

Второто място бе отредено на кафе „Бри“ – гр. Трявна, собствениците на което получиха паричната сума от 100 лв. Тяхната прекрасна мартеница, съчетавайки и зелени вълнени мотиви в своята визия, може да бъде видяна окачена върху фасадата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна.

Награждаването се състоя тематично навръх традиционния български празник Баба Марта във фоайето на Етнографския комплекс в града, където участниците бяха отличени от заместник-кмета на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова. Именно там са изложени и всички останали изработени мартеници, които могат да бъдат разгледани на място.

„Това е първо, пилотно издание, на конкурса за най-голяма мартеница в Община Трявна и аз се радвам, че то събра общо 10 участници, всеки вложил изключително голямо старание, креативност, труд и време в изработването на своята мартеница. Наистина ни беше трудно в избора, но благодаря на всеки един от Вас за инициативността, особено на най-малките, защото имаме и деца, които са се включили с техните учители и родители! Приемаме всякакви идеи и догодина продължаваме с надграждането“, сподели по време на награждаването заместник-кметът на Община Трявна.

„Хурката на баба Марта“ зае третото място в обявения конкурс. Освен спазените изисквания за големина над 50 см, мартеницата представи и впечатляваща автентичност, обвързана с традициите на празника, което донесе и паричната награда от 50 лв. на нейния автор Александра Иванова.

Всички участници получиха грамоти и подаръци от Община Трявна с пожелание за здраве и още творчески изяви.

Ето и пълният списък на всички участвали и техните изработени мартеници:

1. Социални услуги в общността

2. Кафе „Бри“-гр. Трявна

3. Александра Иванова

4. ДГ „Калина“ – гр. Трявна

5. ДГ „Осми март“ – гр. Плачковци

6. Полина Георгиева – 5 г., гр. Трявна

7. Виолета Джурова, гр. Трявна

8. Здравка Кузманова, гр. Трявна

9. НЧ „Съединение 1933“, с. Кисийците

10. Семеен дом за възрастни хора „Сребърно гнездо“, гр. Трявна

Снимки: Моника Халачева 

*Цялата галерия от награждаването ще откриете на нашите официални FB страници – „Община Трявна“ и „Денчо Минев – Кмет на Община Трявна“.