ТРЯВНА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

март 3, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК СЪБРА ДЕСЕТКИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ГРАДА И ИЗПЪЛНИ СТАРИННИЯ ПЛОЩАД „КАПИТАН ДЯДО НИКОЛА“ В СЪРЦЕТО НА ВЪЗРОЖДЕНСКА ТРЯВНА

Днес честваме 146 години от подписването на Санстефанския мирен договор и Освобождението на страната ни от османско владичество! По традиция националният празник се отбелязва с провеждане на редица мероприятия в цялата страна, като кулминация на честванията е на връх Шипка. Тази година паметта на хилядите славно загинали знайни и незнайни воини бе почетена пред Паметника на свободата с венец от Община Трявна и Общински съвет Трявна и присъствие от председателя на ОбС Трявна.

Тържествената програма във възрожденския град събра десетки жители и гости на града и изпълни площад „Капитан дядо Никола“, където бе отбелязано и самото честване. Официални гости на празника бяха кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев и неговият заместник инж. Жасмина Лазарова, кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов, както и общински съветници. Българското знаме бе издигнато от представители на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“ под звуците на националния химн и в присъствието на кмета на Община Трявна.

В своето слово г-н Денчо Минев припомни цената на свободата днес и предисторията на Руско-турската освободителна война с Априлското въстание и жестокото Баташко клане с цитати от стихотворението на Иван Вазов „Възпоминания от Батак“.

„Причина за Руско-турската освободителна война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година. Част от този труден момент за България е Баташкото клане. Батак става символ на трагичните събития по това време. Там са избити и изгорени живи над 3000 души…Днес ние сме свободни, но за нашата свобода преди 146 години е имало мечтатели! Априлското въстание е едно от събитията, в което Левски, Раковски са вярвали, че във всяко едно кътче на България трябва да има подготвени хора и ние сами да се борим за нашето Освобождение. Те са били готови да дадат живота си!“, допълни още кметът на Община Трявна.

По случай 146 години свободна България на деца и граждани бяха раздадени тематично 146 български знаменца с герба на Община Трявна, които бяха развявани из целия площад. Празничната програма включи патриотични изпълнения на възпитаници от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна, ДГ „Калина“ – гр. Трявна и спиращо дъха представяне на Вазовото стихотворение „Опълченците на Шипка“ от Димитър Цанев – ученик от СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна.

Цялостната програма допълниха малките членове на РК „Капитан дядо Никола“ към НД „Традиция“ от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна и ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна, които гордо стояха до представителите на клуба, облечени със своите патриотични униформи.

По традиция честването на Националния празник на Република България в Трявна завърши с почетен салют, отслужване на панихида в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поборници и опълченци в храма, паметника на Петър Генчев – участник в Априлското въстание и паметния мемориал „Стена на храбростта“ от местната власт и признателни граждани.

*Всички снимки от отбелязването на Националния празник на Република България в Трявна ще откриете на двете ни официални FB страници – „Община Трявна“ и „Денчо Минев – Кмет на Община Трявна“.