ГОЛЯМАТА ОПЕРНА ПЕВИЦА СТЕФКА ЕВСТАТИЕВА И ВНУЧКАТА НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ИЗЛИЗАТ НА ТРЕВНЕНСКА СЦЕНА ПО ВРЕМЕ НА „TRYAVNA ART FESTIVAL“ 2024

юли 5, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ЕДИНСТВЕНИЯТ ПО РОДА СИ КЛАСИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ В ТРЯВНА СЕ ПРОВЕЖДА ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ЩЕ СЪБЕРЕ ВИРТУОЗИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ В ПЕРИОДА ОТ 29 ЮЛИ ДО 04 АВГУСТ ТАЗИ ГОДИНА 

Една от големите звезди на нашата опера, пяла редом със световноизвестни имена като Лучано Павароти и Хосе Карерас, излиза на тревненска сцена по време на предстоящия класически фестивал „Tryavna Art Festival“ 2024. Примата на българската опера Стефка Евстатиева ще вземе поредно участие в единственото по рода си събитие от подобен ранг във възрожденска Трявна със заключителен концерт на майсторските класове по оперно пеене, цигулка и виола заедно с д-р Деворина Гамалова. Жители и гости на града ще могат да се насладят на техния неповторим и уникален талант на 01 август 2024 г. /чевъртък/ от 19:00 ч. в салона на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна.

Сред големите класически имена, които тази година пристигат в Трявна, са и тези на Екатерина Владигерова – внучка на големия български музикант, композитор и педагог Панчо Владигеров и Мария Павлова. Съчетавайки най-високия женски певчески глас – сопран с мелодията на нежния музикален инструмент – пиано, двете дами ще представят изкуството на френския шансон. Концертът ще се проведе на 31 юли 2024 г. /сряда/ от 19:00 ч. в галерия „Art-M“ в Трявна и ще бъде съпътстван с изложба живопис на Ивайло Евстатиев.

Официалното откриване на „Tryavna Art Festival“ 2024 е на 29 юли 2024 г. /понеделник/ от 19:00 ч. с приветствие от кмета на Община Трявна г-н Денчо Минев, под чийто патронаж се провежда класическия фестивал. Начало на осмото поред издание тази година ще постави Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов и солисти Христофор Маринов – цигулка и Сирма Величкова-Маринов – пиано. Входът е свободен, а програмата в салона на Народното читалище в Трявна ще предложи Феликс Менделсон-Бартолди – концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър, ре минор.

„Наред със заключителния концерт на майсторските класове по оперно пеене, цигулка и виола, сме подготвили и още два заключителни такива – на майсторския клас по пиано на проф. Томислав Байнов и на майсторските класове по цигулка, флейта, пиано на Христофор Маринов, д-р Христо Христов и Сирма Величкова-Маринов. Те ще се проведат във втория ден от фестивала, съответно от 17:00 ч. и 19:00 ч. отново в салона на Народното читалище в Трявна“, споделя цигуларят Димитър Малакчиев, който заедно със Сирма Величкова-Маринов основават и реализират преди години идеята за подобен класически фестивал в Трявна.

За първи път тази година, любителите на класическите и виртуозни изпълнения ще могат да се докоснат отблизо и до личния архив на една от водещите фигури в българската музикална култура – Димитър Ненов. Автор на книгата е Полина Антонова, а трудът ще бъде представен на 01 август 2024 г. /четвъртък/ от 17:00 ч. в галерия „Арт-М“ в Трявна.

Неизменна част от тазгодишната програма на фестивала е отново пътуващото лятно кино на Live 7 TV, което ще излъчи прожекция на българския филм Завръщане. Събитието ще бъде предшествано от музикална програма на открито с изпълнения на пиано от Аспарух Бойлов, който ще свири на площада пред Народното читалище в града. В рамките на „Tryavna Art Festival“ ще се проведе и шестото издание на Международния конкурс за млади изпълнители, които ще бъдат оценявани в присъствена и онлайн форма.

Класическият фестивал ще завърши със заключителен концерт и награждаване на лауреатите на 04 август 2024 г. /неделя/ от 11:00 ч. в салона на Народното читалище. Призовете ще бъдат лично връчени от кмета на Община Трявна г-н Денчо Минев и главните организатори на събитието.

Ето и пълната програма на „Tryavna Art Festival“ 2024: