КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ОТНОВО ПОСТАВИ ВЪПРОСА С ВОДОСНАБДЯВАНЕТО В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ

септември 18, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПО ВРЕМЕ НА РАБОТНА СРЕЩА С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ, Г-ЖА СИЛВИЯ КРЪСТЕВА ПОДЧЕРТА, ЧЕ МЕСТНАТА ВЛАСТ ВЕЧЕ ИМА ИЗГОТВЕН ПРОЕКТ, НО ПРОДЪЛЖАВА ДА ТЪРСИ ФИНАНСИРАНЕ ЗА НЕГОВОТО РЕАЛИЗИРАНЕ 

Проблемното водоснабдяване в малките населени места през летните месеци на територията на Община Трявна, принудителното въвеждане на режим на водата и търсене на варианти за разрешаване на този дългогодишен проблем от страна на местната власт. Този водещ въпрос постави кметът на Община Трявна по време на работна среща с областния управител на област Габрово, която се състоя в края на изминалата седмица. Г-жа Силвия Кръстева подчерта, че в общината има общо 106 населени места – два града, Трявна и Плачковци, и 104 села.

„В някои от тях има проблем с водоподаването в летните месеци, като изградените каптажи не могат да бъдат преустроени. Вариантът за разрешаване на проблема е изграждането на помпени станции, които да отвеждат вода от града до тях. Имаме вече готов проект, но е необходимо финансиране, като същият е недопустим по отворените мерки за рехабилитация на канализационни и водопреносни мрежи.“, запозна областния управител кметът на Община Трявна.

От своя страна г-жа Мария Башева увери, че в бюджета са предвидени достатъчно средства за осъществяване на държавните и местните политики. Областният управител пое ангажимент да подпомогне проекта в рамките на институционалните си правомощия, което е крачка към разрешаването на този наболял за местното население проблем.

Именно възможностите за сътрудничество между институциите обсъдиха по време на работната среща двете страни. Областният управител на област Габрово подчерта, че е изключително важно да се изгради добър диалог и екипност между представителите на местната и държавната власт, за да работят заедно за доброто на региона.

Кметът на Община Трявна припомни, че в годините, през които е заемала отговорната позиция на кмет, винаги е срещала подкрепа от Областна администрация-Габрово.

В края на срещата ръководителят на местната власт отчете около 20 млн. финансиране в Община Трявна, реализирано по проекти, които включват изграждане и облагородяване на паркови пространства, ремонт на общински пътища, улично осветление и др.