ПРОГРАМА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ В МУЗЕЙ СЛАВЕЙКОВА КЪЩА В ТРЯВНА

септември 18, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

НА 22 СЕПТЕМВРИ 2023 ГОД. ЧЕСТВАМЕ 115 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕ НА БЕЛЕЖИТАТА ДАТА, С КОЯТО БЪЛГАРИЯ СТАВА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА 

22 септември 1908 година. Една бележита дата, която остава завинаги в новата история на страната ни. На този ден, преди 115 години, е обявена Независимостта на България, с чийто акт тя отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

По традиция, празникът в Трявна всяка година се отбелязва в двора на музей Славейкова къща, тъй като семейството на Петко Славейков е свързано с историческото събитие. На 22-ри септември 1908 год. именно Христо Славейков чете Манифеста за обявяване на Независимостта в парламента и го връчва тържествено на Цар Фердинанд.

Честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България ще започне точно в 10:00 ч. с отправяне на поздравително слово от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, след което програмата ще продължи с патриотични изпълнения на деца от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна и ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както и на възпитаници от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна.

В знак на почит и преклонение, в края на честването, ще бъдат поднесени цветя от ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна и признателни граждани.

Заповядайте! Очакваме Ви!