КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПРИВЕТСТВА БИВШИЯ ФИНЛАНДСКИ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА И БИВШИЯ ПОСЛАНИК НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

юли 4, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ДВЕТЕ СТРАНИ ПРОВЕДОХА ОФИЦИАЛНА РАБОТНА СРЕЩА ПРИ КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА Г-ЖА СИЛВИЯ КРЪСТЕВА 

През изминалата седмица кметът на Община Трявна проведе официална работна среща с бившия финландски министър на отбраната г-н Мико Савола и бившия посланик на България във Финландия доц. Мартин Иванов. Г-жа Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли!“ във възрожденска Трявна и сподели своите добри впечатления от установеното през годините партньорство между двете страни.

„Имах честта да посетя град Ахтари във Финландия и да се запозная отблизо с Вашата култура, история, местни обичаи и традиции, които останаха като един красив спомен в съзнанието ми и до днес. Винаги съм давала за пример посоката, в която трябва да вървим и ние, защото можем да учим от Вас. Радвам, че имаме установени контакти и поддържаме ползотворна връзка, която може да развием доста успешно и занапред. За нас ще бъде удоволствие да си сътрудничим и обменяме опит на различно ниво, което ще допринесе за развитието и на двете общини!“, сподели в началото на срещата кметът на Община Трявна по повод положените основи на партньорство между Трявна и Ахтари.

Г-н Мико Савола, който е и председател на Групата за приятелство с България във финландския парламент подчерта, че визитата във възрожденския град не е случайна и е планирана отдавна. Бившият министър на отбраната във Финландия заяви, че е изключително впечатлен от облика на града и поздрави кмета на Община Трявна за доброто управление и усилията, които се полагат за развитие на населените места тук.

„В момента усилено работим по изграждането на ново училище в Ахтари, което ще обединява образователния процес на няколко етапа, сред които предучилищен, прогимназиален, гимназиален. Предстоят ни доста дейности за изпълнение, които ще отнемат още две години, но въпреки това отправям официална покана към Вас да присъствате по време на неговото откриване и ще се радваме да ни уважите като наш гост!“, заяви бившият министър на отбраната във Финладия.

По време на работната среща бяха обсъдени още възможни варианти за културен обмен и образователни дейности между български и финландски ученици от двете общини.

В знак на уважение за добрите партньорски взаимоотношения и бъдещите съвместни дейности, кметът на Община Трявна подари красива картина с емблематичните за възрожденския ни град Часовникова кула и Кивгирен мост, които да останат като скъп спомен от визитата на бившия финландски министър на отбраната в Трявна.

Г-жа Силвия Кръстева също остана уважена от официалните гости с традиционни подаръци, символи на финландската култура и обичаи.