КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА УВАЖИ ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 146-ГОДИШНИНАТА ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

август 21, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ОФИЦИАЛЕН ГОСТ НА СЪБИТИЕТО БЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ РУМЕН РАДЕВ, ПОД ЧИЙТО ПАТРОНАЖ СЕ ПРОВЕЖДАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ 

Кметът на Община Трявна уважи тазгодишните Национални чествания по повод 146 години от епичните боеве на връх Шипка, останали завинаги в историята под името Шипченска епопея. В съботния ден, на 19 август 2023 год., г-жа Силвия Кръстева поднесе цветя пред Паметника на свободата и отдаде почит пред паметта и делото на хилядите знайни и незнайни воини, славно загинали за свободата на България. Официален гост на събитието бе президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, под чийто патронаж преминават Националните чествания. Тържественото отбелязване на 146-годишнина от Шипченската епопея, тази година, съвпадна и с отбелязването на 140-годишнина от написването на одата „Опълченците на Шипка“.

Точно в 11:00 ч. държавният глава прие строя на представителните роти от Националната гвардейска част и произнесе слово, което предизвика бурни емоции и аплодисменти сред стотиците присъстващи по време на тържественото отбелязване на Шипченската епопея. В памет на загиналите бе отслужена и панихида от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

Честванията на Шипка събраха десетки официални гости, сред които народни представители, областни управители, заместник-областни управители, кметове, председатели на общински съвети и др.

Програмата за Националното честване на 146 години от Шипченската епопея започна на 18 август 2023 год., петък, с традиционното състезание „Скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата“, тържествена заря-проверка на площад „Възраждане“ в Габрово и продължи с отслужване на сутрешна заупокойна панихида в Соколския манастир, туристически походи, изложба „Полет към Свободата“, „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“ и още много други прояви, включени в тазгодишната богата програма по случай отбелязване на епичните боеве на Шипка.

*Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 год. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Националните чествания ще продължат със съпътстващи събития до 25 август т.г.