КРЪСТ НА 600 ГОДИНИ ОБЕДИНЯВА И ИЗПЪЛВА С ВЯРА СЕЛО СТРЪМЦИ И ДО ДЕН ДНЕШЕН

май 15, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

На 12 май 2024 г. /неделя/ село Стръмци отбеляза своя празник с курбан и молитва за здраве, отслужена от отец Петър, представител на Тревненската духовна околия. Кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев заедно със своята съпруга уважиха на място хората и подкрепиха развитието и просперитета на селището.

Историята на Стръмци датира още от XV век, а негов пазител и до днес остава каменния издялан кръст, който се извисява горе над селото вече 600 години.

Община Трявна пожелава на местните да бъдат живи, здрави и благословени!

Ето какво сподели на своята официална страница и кметът г-н Денчо Минев:

„През изминалия неделен ден с моята съпруга уважихме курбана в село Стръмци. Събрахме се заедно с местното население в околията и отец Петър – там на издялания каменен кръст, който вече 600 години стои на своето място и пази селото. Шест века – време, което накара всеки един от нас да се замисли каква сила има вярата и каква роля е изиграла тя през всичките тези столетия за духовния живот на хората. Усетихме как нашите предци са носели в сърцата си именно Христовата вяра, която им проправя път да издигнат оброчения кръст, за да запълнят липсата на църква до 1833 г.

Усетихме и тъгата, която местните са изпитвали във времето. Ограбването и опорочаването на черквата, опустяването на селото през 50-те години на миналия век и едни отминали спомени за някогашните големи църковни празници тук. С литийни шествия, икони, литургии и водосвети.

Но днес можем да дадем селото за пример. Да кажем, че слънцето отново изгря над каменния кръст и вдъхва надежда на всички нас. Защото Стръмци възкръсва. Тук се заселват семейства, животът започва да се възвръща със своите темпове и да пише новата историята на духовното селище.

Съвместно с местното население ще подпомагаме развитието и опазването на село Стръмци. На белокаменната чешма с постоянно течаща вода и на каменния кръст, който ще бди над хората и след нас! Обединени ще се молим да пребъде! Амин!“.