ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ПОЧЕТНИЯ ГРАЖДАНИН НА ТРЯВНА АКАД. Д-Р ГРИГОР ГОРЧЕВ

май 15, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес казваме „Честит рожден ден“ на почетния гражданин на Трявна – акад. д-р Григор Горчев. Ръководството на Община Трявна и целият екип на общинска администрация Трявна пожелават на единствения акушер-гинеколог, член-кореспондент на Българската Академия на науките и носител на най-високото държавно отличие Орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи заслуги  в областта на медицинската наука и практика, да бъде здрав и все така отдаден на своята професия!

„Пожелаваме на д-р Горчев да продължава да помага на хората със своите знания, доказан през годините опит и да влага все така сърцето и душата в работата си! Да бъде силен и да прави хората щастливи и доволни“, пожелават още кметът и заместник-кметът на Община Трявна.

*Проф. д-р Григор Ангелов Горчев е роден на 15.05.1956 г. в град Велико Търново. Основно и средно образование получава в гр. Трявна. Завършва ВМИ – Плевен през 1982 г. Започва работа в Хирургическо отделение на болницата в град Трявна. През 1983 г. става асистент в катедра „Патологична анатомия” на ВМИ – Плевен, където работи до 1985 г.

Акад. Горчев е лекар с три специалности – акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Той е директор на Научноизследователски институт и Почетен Ректор на Медицински университет – Плевен.

Провел е множество специализации: по лапароскопска хирургия във Франция и Италия; по радикална роботизирана хистеректомия в Университета на Северна Каролина, САЩ. Лицензиран е като международен експерт – преподавател на специализанти по лапароскопска хирургия и е сертифициран хирург на конзола за операции с роботизираната система Да Винчи в Центъра по телехирургия, Страсбург, Франция. Той е председател на Българската Асоциация по гинекологична ендоскопия, на Българската Асоциация по минималноинвазивна гинекологична хирургия и на Балканския медицински съюз. Член е на Управителния съвет и съосновател на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. 

Като първият сертифициран хирург на конзола, той е пионер във въвеждането и развитието на нов тип хирургия в клиничната практика – робот-асистирана хирургия в гинекологията. За първи път в Югоизточна Европа проф. Горчев извършва хистеректомия с роботизираната система Да Винчи през 2008 г. Извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции през 2010 г. След роботизирана операция на жена с рак на маточната шийка и запазване на детеродните й функции, пациентката забременява по метода ин витро и това става първият случай на успешно реализирана бременност  през 2012 г. За първи път в България и Източна Европа през декември 2012 г. въвежда прилагането на HIFU технологии (високоинтензивен фокусиран ултразвук) за лечение на солидни тумори.

Акад. д-р Григор Горчев, д.м.н. е двукратен носител на отличието „Лекар на годината“. Български лекарски съюз го удостоява с почетното звание през 2006 г. и през 2011 г., както и „Личност на годината“

През 2004 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна“, а през 2005 г. със званието „Почетен гражданин на Плевен“. 

Снимка: Puls.bg