МАЙСТОР ДЕСИСЛАВА ЛАТИНОВА СПЕЧЕЛИ СИМПОЗИУМ „ОБЛОГ В ТРЯВНА“ 2024

май 13, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ТЯ БЕ УДОСТОЕНА С ПРЕСТИЖНИЯ „ЧЕРВЕН ПОЯС“ ЗА МАЙСТОРСТВО ПО ВРЕМЕ НА ЗАКРИВАЩАТА ИЗЛОЖБА НА ТАЗГОДИШНИТЕ ДНИ НА ДЪРВОРЕЗБАТА В ТРЯВНА 

Десислава Латинова е големият победител в симпозиум „Облог в Трявна“ 2024. Събитието, което е съвременен последовател на стария такъв между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, и тази година бе съпътстващо по време на Дните на дърворезбата във възрожденския ни град. Латинова бе удостоена с престижния „червен пояс“ за майсторство, който бе лично връчен от тревненския първомайстор дърворезбар Уста Дарин Божков. Обявяването на резултатите от симпозиума се състоя на 12 май в галерия „Казаков“ на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна с откриване на национална изложба на секция „Дърворезба“ при Съюз на българските художници и закриване на облога.

Кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев също изрази своите поздравления към майстор Десислава Латинова с връчване на плакет „Дни на дърворезбата Трявна“ 2024.

В тазгодишния симпозиум „Облог в Трявна“, който е израз на предизвикателство кой ще направи най-добра дървопластика от двуметрова дървена трупа, участваха петима професионални майстори дърворезбари. Трима от България и двама от побратимения на Трявна град Бриенц, Швейцария. Това са Цветомир Христов, Десислава Латинова, Мартин Георгиев, Николас Келер и Мерет Шуленбург. Всички те бяха поздравени за своя труд по време на петте си дни работа в Трявна и превръщането на трупите в красиви дървени скулптури. Същите бяха оценявани от петчленно жури.

По време на изложбата бяха представени дървопластики, създадени през последните години, скулптури и релефи със съвременна визия и виталност, произведения с особено отношение към дървото. Естетическо въздействие, послание,

провокация, идея, чувство, емоция, разказ, експеримент – думи, които обуславят представените творби. Събитието се организира от СБХ съвместно с НГПИ „Тревненска школа“ и СМРЗИ – гр. Трявна с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

От тази година Дни на дърворезбата официално са под патронажа на Министъра на културата.

Снимки: Община Трявна, СМРЗИ – гр. Трявна