ПОЧЕТНИЯТ ГРАЖДАНИН НА ТРЯВНА ЗЛАТКО ПАУНОВ НА ГОСТИ ПРИ КМЕТА

май 10, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес почетният гражданин на Трявна Златко Паунов посети Община Трявна и лично поздрави местното ръководство, като им пожела да бъдат здрави и успешни в своите дела. Кметът и заместник-кметът изразиха благодарност за добрите думи и върнаха от сърце пожеланията към големия скулптор и дарител с тревненски корени.

По време на срещата стана ясно, че г-н Паунов желае да се завърне във възрожденския ни град, където да продължи своята творческа дейност, за което получи подкрепа от ръководството на Община Трявна.

*Златко Паунов е роден през 1938 година в София. Животът му е свързан с тревненския край, тъй като майка му Гена е от колиби Милевци, намиращи се в Тревненския балкан. Бащините му корени са от Родопите. Още от малък изучава бита, традициите и културата, както на балканджиите, така и на родопчаните.

След като завършва скулптура в Националната Художествена академия в София, Паунов имигрира в Италия, а по-късно и във Франция. Житейският му и професионален път го отвеждат и до Ню Йорк, САЩ, където започва работа като реставратор в Тибетския музей там.

Именно интересът към източните култури, религия и изкуство са причина, в продължение на 30 години, българският скулптур с тревненски корени да обикаля петте континента на света и да събира богата колекция от предмети и артефакти, свързани с Азия и Африка.

Впечатлен от възрожденската култура, облик и дух на Трявна, Златко Паунов решава именно тук да дари голяма част от своята колекция, събирана през годините. Благодарение на него бе поставено начало на дейността на единствения на Балканския полуостров Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна.

Освен на Специализирания музей, през годините скулпторът дарява още на Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“, както и на местната библиотека в града.